Доц. Мангъров: Децата да тръгнат нормално на училище, носенето на маски в клас е варварско

Инфекционистът определи като безсмислени опитите за насилствено налагане на ваксинация на определени професионални групи от населението, тъй като и при наличие на имунитет способността да заразяваш другите остава

Децата да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението, призова инфекционистът доц. Атанас Мангъров. Пред медиите той определи нареждането да се носят маски в клас като безсмислено и варварско.

„Когато говорим за ваксини, не става дума за тях изобщо, а за тези за COVID-19. Още от самото начало се каза, че единственото оръжие срещу него са ваксините. Те бяха създадени много бързо, натоварени с много очаквания. СЗО промени дефиницията за колективен имунитет, която беше от десетилетия. От ноември 2020 г. в дефиницията на СЗО остана само, че груповият имунитет може да се получи само с имунизация“, обясни доц. Мангъров.

„Една от най-оправните страни – Израел, получи разрешение или си издейства да получи ваксините на „Пфайзер“ при преференциални условия, като данните от ваксинацията да служат за едно мащабно клинично проучване. Към настоящия момент 65% от населението им е ваксинирано с две дози на „Пфайзер“, над 20% са ваксинирани с трета доза. Това, приравнено към възрастното население,- значи, че над 90% от тях са имунизирани. Вчера в Израел новите случаи на COVID-19 са 7100. В България, която е на опашката на имунизираните срещу COVID, за вчера случаите са 1700. Това, което показват резултатите от Израел – ваксината не създава колективен имунитет“, каза още той.

„Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват, те се разболяват, може би не толкова тежко, колкото неваксинираните, но това не е много сигурно. Това, което отличава неваксинираните и ваксинираните е, че вторите карат заболяването по-леко. Но това няма отношение към другите хора. Но и едните, и другите могат да се заразяват и да заразяват други хора,“ заяви инфекционистът.

Доц. Мангъров определи като безсмислени опитите за насилствено налагане на ваксинация на определени професионални групи от населението, тъй като и при наличие на имунитет способността да заразяваш другите остава. Той подчерта, че решението за ваксиниране винаги трябва да е лично и да бъде предмет на свободен избор от страна на гражданите.

„Четвъртата вълна от новия „Делта“ вариант засяга децата и младите. Не направихме това, което трябваше в началото на първата вълна. Тя трябваше да се посрещне от младите, здравите и силните. Направихме обратното, скрихме ги, децата спряха да ходят на училище. В страните, които това не беше направено като Швеция, там няма този проблем,“ категоричен бе доц. Атанас Мангъров.

Източник: Новини.бг

Подобни статии

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна от протести...

Още в катергорията

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна...

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една...