Доц. Мангъров: Цялото управление на тази пандемия е неадекватно от медицинска гледна точка

Интересен феномен е, че всички клинични изпитвания при деца и бременни жени бяха направени едва когато фирмите производители получиха разрешение за употреба и бяха освободени от отговорност за всички евентуални странични реакции на ваксините

Цялото това управление на тази пандемия е неадекватно от медицинска гледна точка. Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров по времена пресконференция, предаде Агенция „Фокус“.

„В началото на миналата година в света се появи нов вирус, за който се каза, че е вирус с нечувана мощ, който ще доведе до големи щети сред населението, че начините да се борим с него е чрез т. нар. мерки, маски, дистанция, затваряне на страни и всичко, което мърда, и чрез ваксини.

Доколко са ефективни тези мерки, които бяха наложени в нашата страна в началото на тази пандемия през март миналата година – затваряне на градове, паркове, спортни зали, заведения, училища – вижда се, че в тези страни, в които мерките бяха налагани и продължават да се налагат много стриктно случаите на заразените с COVID продължават да растат нагоре. В страни, които са силно ваксинирани, продължават да се обсъждат въвеждането на нови и нови мерки, за които всеки човек, който е разумен, би видял, че нямат никакъв ефект.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Второто, за което се каза, че ще ликвидира вируса, са ваксините. Още от самото начало започна много активна развойна дейност, в резултат на което за няколко месеца ваксините бяха създадени и получиха разрешение за употреба, но под условия предвид екстремалната обстановка. Клиничните проучвания, върху които беше дадено това разрешение за употреба, включваха по 40-60 00 души. В тези групи нямаше нито деца, нито бременни жени, нито хора по-сериозно придружаващи заболявания. В резултат на това в досието на тези ваксини, с които бяха одобрени, нямаше данни за продължителността на тяхното действие, за това дали ваксинираните хора могат да се заразяват, дали могат да се разболяват, дали могат да заразяват други хора.

 

Липсваха данни за ефективността на тези ваксини в реални условия.

Едно е да се допусне, че нещо действа, друго е да се види както се случва в нормална обстановка. Оказа се, че ваксинираните могат да се заразяват и разболяват“, каза още той.

Според доц. Мангъров е необясним натискът да се ваксинират деца.

„Оказва се необясним натискът да бъдат ваксинирани деца. Основната идея е, че те са били основен резервоар на инфекцията и когато те се ваксинират, тя няма да се разпространява. Всички данни до момента показват, че ваксинирането могат да се разболяват, да се заразяват и да заразяват. Същото се отнася и до натиска да се ваксинират лекари и учители. Там идеята е не толкова тяхното здраве. Там основният аргумент са грижите за това тези професионални категории да не разпространяват инфекцията сред хората, с които си общуват – пациентите и децата. Тези аргументи са несъстоятелни. Тези, които са ваксинирани, не са предпазени от това да се заразят, от това да се разболеят, те могат да заразяват други хора“, посочи той.

„Интересен феномен е, че всички тези клинични изпитвания при деца и бременни жени бяха направени едва когато фирмите производители получиха разрешение за употреба и бяха освободени от отговорност за всички евентуални странични реакции на ваксините. Това даде един картбланш за един огромен експеримент с хора, които бяха убедени или прилъгани да се ваксинират. Това е правено преди 70 години, но под друга форма, при която не се е искало информирано съгласие. Това е нещо, което е изключително грозно и опасно. Това е напълно безотговорно“, допълни той.

Доц. Мангъров посочи, че няма връзка между нивото на новозаразени с коронавирус в различните страни по света и процента ваксинирано население.

„Тези страни, които са най-силно ваксинирани, в някои случаи имат повече новозаразени от тези, които не са толкова ваксинирани. Няма връзка между процента ваксинирано население и процента новооткрити случаи. Това се отнася както за страни в Европейския съюз, така и за страни в Азия и Африка“, обясни той. От тази гледна точка е абсолютно необясним натиска хората да се ваксинират задължително под заплаха да загубят работата си.

С ваксините се наблюдава същото, което доста по-рано се установи и при всички тези мерки – затваряния и локдауни. Там, където тези мерки бяха налагани най-стриктно, имаше най-много случаи на COVID. Цялото това управление на тази пандемия е неадекватно от медицинска гледна точка”, посочи той.

По думите му няма ефект от затварянията, отварянията и самото ваксиниране.

„Всички затваряния на училища, университети и детски градини беше напълни безсмислено“, посочи той.

Подобни статии

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна от протести...

Още в катергорията

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна...

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една...