ЕС с първи плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, България още не е пратила своя

Първите преводи бяха за Белгия – 770 милиона евро, за Люксембург – 12,1 млн. евро, за Португалия – 2,2 милиарда евро, съобщи Европейската комисия

Европейският съюз направи първите плащания към страни членки по Плана за възстановяване и устойчивост на обща стойност 800 милиарда евро, предадоха АФП и БНР.

Първите преводи бяха за Белгия – 770 милиона евро, за Люксембург – 12,1 млн. евро, за Португалия – 2,2 милиарда евро, съобщи Европейската комисия.

С тези плащания се планира финансирането на важни реформи и инвестиции, полагащи основите за получаване на останалите трансфери към страните членки на съюза.

Първоначално бе обявено, че фондът за възстановяване от пандемията от Covid-19 ще е на стойност 750 милиарда евро, но по цени през 2018 г. Сега Комисията оценява сумата на 806,9 милиарда евро по цени за 2021 г.

Всички, освен две членки от 27-те държави в ЕС, са представили плановете си възстановяване и устойчивост и на 16 от тях те са окончателно одобрени, като в момента продължава оценката на седем страни.

Страните, които не са представили планове, са България и Нидерландия. Следващият краен срок за тях е средата на 2022 г.

Полша и Унгария, чиито планове все още се оценяват, са на нож с Брюксел заради подхода на авторитарните им правителства към правата на ЛГБТ групи и върховенството на закона, посочва АФП.

Говорителката на ЕК Ариана Подеста каза, че редът, по който страните членки ще получават първите плащания, зависи от скоростта, с която националните правителства могат да се справят със споразуменията.

„За някои правителства това е въпрос на дни, за други членки може да отнеме по-дълго време“, отбеляза тя.

Предвидено е Белгия да получи общо 5,9 милиарда евро грантове, Люксембург – 97 милиона, а Португалия – 16,6 милиарда: 13,9 милиарда под формата на грантове и заеми за 2,7 милиарда евро.

Планът за възстановяване бе договорен преди година след продължителни и често напрегнати разговори между правителствата на членките на ЕС.

Подобни статии

Петер Сиярто: Действията на Киев срещу договора с „Газпром“ са нарушение на унгарския суверенитет

В отговор министерството на външните работи на Украйна е привикало унгарския...

Още в катергорията

Гърция и Франция сключиха „историческо“ споразумение за отбрана

Сделката предвижда закупуването от Гърция на три фрегати, построени...

Джефри Сакс: Антикитайска истерия е в основата на действията срещу Кристалина Георгиева

Високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около спора...