Засилен контрол по морето: Масово служителите в заведения работят без маски

Решението за масираните проверки беше взето на заседание на кризисния щаб, след като Бургаска област влезе в „червената зона“

В края на лятото здравните власти и полицията започват засилени проверки на противоепидемичните мерки по Южното Черноморие. Ще се следи за носене на маски на открито при струпване на хора и от персонала в заведения, за наличие на дезинфектанти в обектите, за спазване на капацитета.

Решението за това беше взето на заседание на кризисния щаб, след като Бургаска област влезе в „червената зона“.

bTV присъства на съвместна проверка на РЗИ-Бургас и МВР в Созопол. Нарушения имаше още в първия проверен бар.

„Момчето зад бара беше без маска, аз го помолих да си я сложи. Проверяваме дали има дезинфектанти – тук има такива. Дезинфектантите трябва да се закупуват от лицензирана фирма, в срок на годност и на тях да пише: „с вирусоциден ефект“, уточни д-р Поля Желева от РЗИ-Бургас.

На въпрос защо е работил без маска, барманът отговори, че още не е бил започнал да върши служебните си задължения, а заведението било празно. Той потвърди, че вечер на крайбрежните заведения в града почти не се спазват противоепидемичните мерки.

По думите на д-р Желева именно неносенето на маски от персонала е най-честото нарушение. При служител без маска се проверява дали той е преболедувал, или е ваксиниран. При липса на документ се налага глоба.

Тя разказа, че при предната проверка служителите са изчезнали, когато са видели инспекторите.

„По-лесно ще е да се влезе в нормите и да се спазва едно поведение, вместо да се крият. Става смешно и неудобно“, допълни д-р Желева.

Снимка: БТВ

 

Подобни статии

Какви са разликите между антителата след преболедуване и след ваксинация

иРНК ваксините не съдържат жив вирус и не оказват влияние върху...

Още в катергорията

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Успехът е свързан с предотвратяване на хоспитализация, обясни д-р...

Времето – 28 ноември 2021 г.

Днес валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса,...