Иван Гешев: Член 24 от правилника за работа на Народното събрание противоречи на Конституцията

Решение на КС от 1995 г. гласи, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати, обясни обвинител №1

„Член 24 от правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването си на Комисията по правни въпроси към НС.

„Постоянните комисии, каквато е и Правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите“, добави още главният прокурор.

И уточни, че „за добро или лошо в днешния правилник съществува член 24, а той има силата на закон”.

Гешев заяви, че утре или в понеделник ще внесе искане в Конституционния съд за обявяването на този текст като противоконституционен.

Главният прокурор дойде в Народното събрание, след като депутати решиха той да внесе доклад за полицейското насилие в срок до 20 август.

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...