Ивет Горанова спечели златен медал на Олимпиадата в Токио

Ивет Горанова спечели първия златен медал за България на Олимпиадата в Токио! Тя триумфира в олимпийския турнир по карате (кумите) в категория до 55 килограма в Токио, предаде БНТ.

Това е първа олимпийска титла за България от 2008 година насам. 13-годишното чакане свърши, благодарение на Ивет Горанова. Последното ни златно отличие принадлежеше на Румяна Нейкова, която стана шампионка в гребането.

Нашето момиче победи на финала Анжелика Терлюга от Украйна след 5:1.

Каратеката ни направи истински фурор на татамито. Ивет Горанова имаше нужда от медицинска помощ в началото на срещата след разменени удари със съперничката ѝ. Веднага след подновяването двете си размениха по една точка. Ивет Горанова поведе първа за 2:1.

1.20 минути преди края на татамито отново се качиха медиците, но този път заради украинката. Веднага след това българката поведе с 4:1 след „вадзари“. Опонентката ѝ така и не успя да намери път към нея и Ивет Горанова триумфира след 5:1.

Ивет Горанова мина на поход и през груповата фаза на надпреварата, спечелвайки поток А с три поредни успеха. В първия си спаринг в Япония тя се справи с Тцуюн Уен от Китайско Тайпе с 5:2 точки. Ивет Горанова записа победа с 5:1 точки над туркинята Серап Йозчелик Арапоглу във втория си двубой, а след това се наложи и над Сара Бахманаяр (Иран) с 5:2 точки.

На полуфинала нашето момиче срази Бетина Планк от Австрия с 4:3 точки.

Българката е едва на 21 години и е най-младата участничка в тази дисциплина. Каратето дебютира на Игрите, което прави първия медал изключително ценен не само за страната ни, но и за този спорт като цяло.

Подобни статии

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички...

Още в катергорията

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано...

Йотова ще отбележи празника в Босилеград

Вицепрезидентът ще посети Културно-информационния център на българското национално малцинство Вицепрезидентът...

Властта ще вземе участие в честванията за 24 май в София

Кирил Петков ще се включи в шествието в центъра...