Извънредно заседание на външните министри на ЕС заради Афганистан

Катар, който от години е домакин на преговори между талибаните и афганистанското правителство, обяви, че работи за политическо уреждане на конфликта

Утре външните министри на страните от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Афганистан на извънредно заседание, съобщи дипломат №1 на Съюза Жозеп Борел, цитиран от БНТ.

Редица европейски държави обявиха за приоритет извеждането на дипломати и свои граждани от Афганистан. За целта САЩ и Великобритания изпратиха военни. Не са забравени и местните жители, които работеха за чужденците.

Германия трябва спешно да евакуира от Афганистан до 10 000 души, за които носи отговорност, каза пред свои съпартийци канцлерът Ангела Меркел и изтъкна, че последиците от конфликта ще продължат дълго. Претендентът за канцлерския пост Армин Лашет определи случващото се в Афганистан като фиаско на НАТО.

„Въздушният мост не бива да бъде само за местен персонал и германски граждани. Има активисти за женски права, кметици и други. Европейският съюз трябва да е подготвен, че към Европа ще тръгнат бежанци. Този път трябва да предоставим хуманитарна помощ в техните страни. 2015 г. не бива да се повтаря“, каза Армин Лашет, кандидат на ХДС за канцлер на Германия.

Италия ще помогне на афганистанците, които са работили за нейната мисия, съобщи премиерът Марио Драги.

Катар, който от години е домакин на преговори между талибаните и афганистанското правителство, обяви, че работи за политическо уреждане на конфликта.

„Полагаме всички усилия да помогнем на чуждестранните си партньори за евакуацията на дипломати и други организации. Катар работи с ООН за скорошно укрепване на стабилността“, каза Мохамед бин Абдулрахман ал Тани втори.

Светкавичната офанзива на талибаните не остави много време за оценка на обстановката и редица държави са предпазливи. Русия няма да бърза с признаването на новата власт, съобщава руската агенция „Новости“. Москва не е евакуирала посолството си в Кабул. Работи и китайското посолство там, въпреки че китайските граждани бяха евакуирани.

„Уважаваме желанията и избора на народа на Афганистан. Войната там продължи над 40 години и постигането на мир е надежда за над 30 милиона афганистанци. Китай поддържа контакти с талибаните и други групи на основата на зачитане на суверенитета на Афганистан и желанието на различните фракции в страната“, каза Хуа Чунин, говорител на външното министерство на Китай.

Миналия месец представители на талибаните увериха, че Афганистан няма да стане база на екстремисти и Пекин обеща инвестиции в страната.

Подобни статии

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не изпълниха дадените...

Още в катергорията

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не...

Албанският президент приветства позицията на България за разделянето на Албания и РСМ за ЕС

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви,...