Израел иска от САЩ реален удар срещу Иран

Израелският външен министър Яир Лапид обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън „съвместна борба срещу иранския терор“ и разработването на „реален и ефективен отговор“ на инцидента с нападението над японско-израелския танкер „Мърсър Стрийт“ в Арабско море.

Това съобщи в неделя външното министерство на Израел, цитирано от ТАСС, предава Fakti.bg.

„Външният министър Лапид обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън вечерта на 31 юли атаката на кораб в Арабско море, съвместната борба срещу иранския терор и разработването на реален и ефективен международен отговор.“

„Това не е първият път, когато иранският режим не разбира правилно степента на решителност на Израел и ангажимента да защитава себе си и своите интереси. Израелските дипломати оперират на всички съответни арени и в много столици, търсейки международно осъждане и реакция на атаката срещу танкера“, допълва министерството.

Израелското външно министерство добави, че „този път Иран уби двама цивилни от Великобритания и Румъния“, отбелязвайки, че Лапид „е разговарял с колегите си от Великобритания и Румъния през уикенда, „изразил е съболезнования и е обсъдил заплахата от Иран“.

„Иранският режим е проблем не само за Израел, но и износител на тероризъм, опустошение и нестабилност, които увреждат целия свят. Не можем по никакъв начин да мълчим пред иранския терор, който нанася удар по свободата на корабоплаването“.

Официалният представител на иранското външно министерство Саид Хатибзаде коментира, че обвиненията за участие на Техеран в нападението сещу танкера „Мърсър Стрийт“ са неоснователни. „Израел трябва да спре тези неоснователни обвинения. Осъждаме такива изявления. Това не е първият път, когато Израел отправя такива обвинения срещу Иран“.

Подобни статии

Разумът надделява! И Сърбия въвежда COVID сертификати

Министър-председателят Ана Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че...

Още в катергорията

Разумът надделява! И Сърбия въвежда COVID сертификати

Министър-председателят Ана Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална...

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова...

Задължителна ваксина за депутатите в Канада

Канадските парламентаристи ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус,...