ИТН внесе промяна в Конституцията да отпадне забраната за двойно гражданство на депутати и министри

Вносители на проекта са Ива Митева, Виктория Василева, Кирил Симеонов, Мика Зайкова, Росен Димов и Християна Атанасова. Той е внесен днес и е подписан от 61 народни представители при необходими 60

Депутатите от „Има такъв народ“ са внесли в Народното събрание проект за промени в Конституцията, според които ще отпадне забраната за двойно гражданство на народни представители и министри. Това сочи справка на сайта на парламента.

Вносители на проекта са Ива Митева, Виктория Василева, Кирил Симеонов, Мика Зайкова, Росен Димов и Християна Атанасова. Той е внесен днес и е подписан от 61 народни представители при необходими 60.

Текстът на проекта гласи:

Параграф единствен. В чл. 65, ал. 1 думите „няма друго гражданство, освен българското, навършил е 21 години“ се заменят с „е навършил 21 години“.

Какво казва Конституцията:

Чл. 65.
(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.
(2) Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението й след регистрацията си.

Чл. 110.
Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.

Законопроектът за промени в Конституцията по отношение на гражданството на народни представители и министри идва след скандала с двойното гражданство на служебния вицепремиер и министър на икономиката Кирил Петков.

Петков твърди, че се е отказал от канадското си гражданство и това е в сила от 21 април.

От ИТН отправиха остри критики и твърдения, че той е назначен в нарушение на Конституцията, а от ГЕРБ сезираха Конституционния съд, който вече образува дело по казуса.

Очаквайте подробности

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...