Кадиев: Отиваме на трети парламентарни избори!

Депутатът от БСП Георги Кадиев разкри, че след неформални разговори с представителите на ИТН в парламента, политическите сили упорито вървят към втори предсрочни парламентарни избори и трети за годината

„След разговори с ИТН тази сутрин и въпреки говоренето на ДПС за избори през април, не виждам изход.
Ние+ДБ+ИБГНИ сме малко, с ГЕРБ и ДПС не искаме, с трикове от типа напускане на залата и игра с кворума би било откровена измама“, уточни социалистът. И констатира: „Жалко“ за изпуснатия шанс за съставяне на редовно правителство.

Според него всичко се свежда до его, което е на път да победи разума. А прогнозата му е, че 46-ото Народно събрание ще продължи да съществува до около 15 септември, след което президентът ще бъде принуден да насрочи нови избори през ноември – вероятно след вота за държавен глава.

„Единственият смислен изход е ИТН да се върнат на масата за преговори“, убеден е Кадиев. Но вчера Слави Трифонов, а днес и заместникът му Тошко Йорданов категорично обявиха, че по волята на парламентарните сили, останалите 5 по банките ще трябва да мислят правителство с третия проучвателен мандат на Радев.

Освен това Кадиев обясни, че е погрешен ход, в случай, че президентът го връчи на БСП, те да го бавят с тактическата задача Радев да влезе в конституционната забрана да не разпуска НС до 3 месеца от края на неговия собствен мандат (той изтича през януари 2022 г. – б.р.), и така да се избегнат избори за нов парламент.

Източник: Lupa.bg

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...