Калоян Методиев: Президентът нанесе удар по партийната система, няма авторитет в държавата

“Обвързването на връчването на мандатите за съставяне на правителство първо е незаконно, второ е неморално. Не може по този начин да се намесваш в работата на другите институции, да им извиваше ръцете”

Две политически събития фокусираха общественото внимание във вторник, 17 август – извънредното заседание на Народното събрание за полицейското насилие по време на протестите миналата година (10 юли 2020) и консултациите при президента Румен Радев преди връчването на втория и третия мандат за съставяне на правителство. В студиото на Би Ти Ви горещите политически теми коментира политологът д-р Калоян Методиев.

– Какъв ефект могат да постигнат и двете (б. Ред. – заседанието на парламента и срещите в президентството) и може ли всичко това да консолидира, да обедини и да доведе до някакъв нов център в момента? Енергията от протестите сякаш се завръща с това извънредно заседание?

– Не, не се завръща.  Това е едно активно мероприятие с пропаганден характер. И сега, докато слушахме министъра на вътрешните работи, само се затвърждава това мое мнение. Става въпрос за организиран опит от страна на президентството, вътрешния министър, плюс партията, която работи на близка дистанция, да не кажа консолидирано и координирано с президента – имам предвид групата около Мая Манолова. Знаете, че те закриха предизборната си кампания с министър Рашков. В един момент излизат по време на служебното правителство, три месеца след това служебно правителство, кадри като фойерверк от събитията миналата година, които очевидно се артикулират от същата тази група.

– Не споменахте нито един път „Има такъв народ“.  Председателят на Народното събрание Ива Митева всъщност свика това заседание.

– Пак казвам, за да ги разгледаме хронологично – под напора на едно взривяване на общественото мнение се свиква това заседание на парламента за събитие отпреди една година. Събитие, което е вече в съда. Тия полицаи са наказани дисциплинарно, отделно текат разследвания срещу тях, отделно има дори жаления, тоест, процесът върви, кадрите са гледани.

– Вижте обаче какво казва и Бойко Рашков – административни наказания, а не такива по Наказателния кодекс. Има сериозна разлика.

– Да, вървят разследвания и по Наказателния кодекс, върви и процес. И тук се връщам пак към думите му отпреди малко – такова нещо не се било случвало в държавата. Ето, търси се пропагандният ефект. Извинявайте, но 97-ма година бившият министър-председател Филип Димитров беше един от стотиците бити, които бяха шити в „Пирогов“, ако си спомняте тези кадри от протестите около Парламента през зимата на 97-а.

– Това обаче не трябва да ни успокоява – че гледките с насилие се повтарят. Чухте емоционалната реч може би на Виктория Василева от „Има такъв народ“ с конкретни въпроси. Трябва ли обществото да получи отговор на тези въпроси?

– И моите въпроси са конкретни. Защо точно сега? Защо точно по този начин? Защо изведнъж избухва в петък, когато влизаме в най-сериозния въпрос за държавата по време на годината – актуализацията на бюджета, който е пряко свързан с още по-големият въпрос за политическата криза? Виждате, че не се прави заседание на Консултативния съвет по национална сигурност за политическата криза, която е основата. Всичко останало е следствие и може да бъде решено след решаване на политическата криза. А се свиква за повече пари, заради това, че ни очаква мигрантска криза, здравна криза, икономическа криза. Тоест, виждате, че в този хаос се прави опит да се крие истината и да се решават други проблеми.

– Как ще коментирате действията на държавния глава, който обвързва връчването на мандатите и неговия тайминг с актуализацията на бюджета?

– То може да се коментира само по един начин. Първо, че е незаконно, второ, че е неморално. Не може по този начин да се намесваш в работата на другите институции, да им извиваше ръцете. “Или ми давате пари, или няма да ви дам мандатите, докато не ми ги дадете!“. А държавата е категорично в политическа криза. Това е основният проблем в момента. Някой трябва да носи отговорност, да взима решения, и то в рамките на парламентарната република, след като са го избрали и делегирали гражданите.

– Как обаче да избистрим в главите си какво точно се случва? От една страна, президентът прави пореден опит да свика нов кръг от консултации с всички парламентарно представени партии, тоест, има някакво желание и допуска хипотезата, че те могат да се разберат за редовен кабинет. От друга страна пък ги притиска с едно бързане по отношение на актуализацията.

– Това е част от една стратегия, която започна още по-миналата година – за дестабилизация на партиите. Първо, чрез дестабилизация на БСП, чрез вътрешната опозиция, която беше управлявана от Президентството. Близка работа с ГЕРБ, пък после изпокарване с ГЕРБ. Стигна се до подкрепата за новите партии преди изборите април месец. Официално президентът заяви „Подкрепете новите партии!“,  с което удари звучен шамар на БСП. И БСП не знам кога ще си отворят вече очите за ситуацията и това, което им беше причинено. Звучен шамар по всички партии, по партийната система. След това последва дестабилизацията на същата тази система, невъзможността да се състави правителство. Влизаме в хипотезата сега отново да няма правителство при този парламент – още по-конфронтационен, още по-надробен. Няма авторитет, който да обедини тези партии, да ги събере на една маса и да им каже: Трябва да работим заедно в рамките на оставащите месеци до края на годината в две тежки кризи, които се задават. Три бих казал дори – мигрантска, икономическа, здравна.

– А виждате ли опит и желание някои партии да спечелят от авторитета и общественото одобрение, което все още има президентът Румен Радев? Съдя по, да кажем, последните постове на „Има такъв народ“ – от една страна атакуват служебни министри от кабинета, назначени от него, а от друга казват – нека ги подкрепим, сега идва криза.

– Думата „атакуват“ е слаба, те направо ги размазват. Ако трябва да употребя метафора, около Радев се е навил третият пострадал. Това е Слави Трифонов, който също беше много близък, много координирано работиха заедно, и в един момент се стигна до невъзможността да се реализира мандат. Това не стана без намесата на президентската институция през нейните проксита, каквито са най-малката парламентарна група и, разбира се, новото сближаване, новият партньор – Демократична България. Трифонов очевидно разбра за стратегията, че и той е жертва в тия планове за дестабилизация. И в момента бих го определил като питон, който много любезно се увива около Радев, усмихва му се, но едно по едно му троши ребрата с подкрепата, която му оказва, с атаката срещу министрите му един по един, срещу корупцията, която вади срещу служебния кабинет, защото ГЕРБ нямат авторитет за такова нещо. Така или иначе, каквото и да кажат ГЕРБ, ако ще да е най-голямата истина, никой не им вярва. Докато Слави Трифонов все още като първа политическа сила, на вълната, вади тези разкрития за корупция в служебния кабинет и има чуваемост.

– Има ли все още партия, чисто имиджово, която е способна при разиграването на третия мандат да обедини и да каже „Имаме една кауза“ на останалите? В името на това да няма нови избори, защото виждаме лек страх от нови избори от всички партии, осъзнавайки, може би, че ще има ерозия заради честите вотове.

– Няма. Видя се, че БСП изкара някакъв позитив от тези консултации, защото демонстрира стабилност, експертиза, принципност. Нинова се държа най-диалогично, най държавнически, най-разумно, в интерес на истината. Но математиката не излиза. Пак казвам, сценарият работи с пълна сила и дава своите плодове за дестабилизация на партийната система, и то подчинено единствено на това един човек да спечели втори мандат за сметка на държавата. Нещата не са преувеличени, мисля, че във вашата телевизия още миналата година предупредих накъде ще се върви и докъде ще се стигне. Така че отиваме в историческия прецедент на нестабилност на прага на зимата, с безпрецедентна политическа криза, при която липсва център на консенсуса и успокояване на ситуацията.

– Допускате ли вариант, при който служебното правителство, назначено от президента, ще подготви и президентските избори?

– Допускам, разбира се. Това правителство или нов състав, защото това правителство вече до голяма степен не е неприемливо обществено. Всеки от министрите е скаран горе-долу със сектора, който управлява. Корупционният привкус вече е много голям по отношение на това служебно правителство. Не споделям мнението, че то е с огромен рейтинг и се харесва. Пак казвам – ставаме жертви на пропагандна теория в момента и с полицейското насилие. Не че го омаловажавам, не че го подкрепям – винаги съм бил на страната на протестиращите и съм участвал в протестите и 97-ма, и 2013-та. На страната на истината съм в случая. По-добре да кажем нещата каквито са. По-важните неща в момента в държавата са политическата криза, актуализацията на бюджета, нормализирането на политическия процес. Защото цяла Европа е изправена пред огромна криза вследствие на дестабилизацията на Афганистан.

– Като човек, който е съветвал държавния глава – подходящото място ли беше сградата на Президентството да се коментира актуализацията на бюджета? Чухме днес представителите на партиите, Вие какво смятате?

– По принцип президентската институция трябва да е място, където се дава трибуна на различните мнения, за да се търси консенсус. В конкретния случай – не,  заради няколко фактора. Първо, президентът вече не може да е човек, който е посредник между политическите сили. Повечето политически партии, да не кажа мнозинството, които представляват българските граждани, са конфронтирани с него, къде видимо, къде невидимо, както и той с тях. Тоест, не може да бъде посредник, не може да бъде човекът, който да докара консенсус в обществото, в партийната система, в успокоението. Единственото, което може да се случи оттук-насетне, е задълбочаване на конфликта. Тоест, влизаме в хипотезата на продължаваща война между президентската институция и обществото и неговите представители. Както и да го погледнете, както и да го завъртите, това са фактите, които насочват в тази посока.

– А ролята на „Има такъв народ“, в които всички вярват, по Ваши думи?

– Не, не всички. Казвам, че при тях има чуваемост, защото при ГЕРБ няма доверие, няма кой да ги чуе, дори да кажат най-голямата истина, пак го повтарям. Просто са компрометирани от управлението. Но да сменим една корупция с друга, да сменим едно беззаконие с друго! Докато ГЕРБ са искали 80 и кусур милиона да ги раздават за непредвидени разходи в бюджета, ти да искаш милиард и 200 милиона за 3 месеца! Съгласете се, че остава съмнение за волунтаризъм и за идея да се купят предстоящите президентски избори.

– Какво вещаете в близко бъдеще? Нови избори 2 в 1? Каква е най-реалната ви прогноза?

– Зависи от сметките на политическите субекти в парламента, те трябва да напаснат календара. Но това, в което съм сигурен е, че ни чака политическа нестабилност в обозримо бъдеще, и в краткосрочно. Това не е добре. За мен трябва да се ускори процесът на търсене на устойчивост чрез ново лидерство в държавата.

Подобни статии

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна от протести...

Още в катергорията

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна...

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една...