Кирил Петков за казуса с гражданството: Атака за добре свършената работа

Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър първо направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено, министърът на икономиката

„По моя казус с Канада искам да стане ясно, че това е атака. Доказва, че съм си свършил добре работата. Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър първо направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено”. Така министърът на икономиката Кирил Петков коментира атаките срещу него за двойното му гражданство.

Възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава, попита министърът на икономиката в служебното правителство. Той поясни, че чака Канада да върне документа, с който той се отказва от гражданството си.

„По решение 15 от септември 1995 г. се казва: „поначало наличието на чуждо освен българско гражданство на едно пълнолетно дееспособно лице, е въпрос на собствен избор. Чуждото гражданство не е външщно натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското. Аз направих всички тези стъпки. Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава. Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?“, каза още Кирил Петков.

Той попита какво ще стане, ако една държава може никога да не реши да освободи от гражданство.

Подобни статии

Стоян Братоев: За 39 месеца ще се изградят три нови метростанции, с около 3 км трасе

Подписани са четири договора – три за строителството на станциите и...

Още в катергорията

Д-р Чобанова: След 5 години половината от българите ще са без лични лекари

В пандемията медиците са платили най-високата цена, подчерта председателят...