Летяща чиния се появи над водата в Аляска (Видео)

Клипът е заснет от кораб в залива Глейшър и публикувани във фейсбук страницата на Национален парк Глейшър Бей. Вижда се как голяма сива маса „прелита“ над водата на фона на заснежените планини.

Всъщност това е остров, който изглежда сякаш се носи във въздуха заради оптична илюзия. Това е явлението „Фата Моргана“, а летящата чиния е Лоун Айлънд (Самотния остров), съобщава Daily Mail, цитиран от БЛИЦ.

„Виждали ли сте някога този мираж в Глейшър Бей? Фата Моргана е мираж, който се вижда в тясна ивица от земния хоризонт. Островите в залива могат да се превърнат в НЛО или в Летящия Холандец с малко въображение и щипка готина наука“, написаха от управата на парка в социалната мрежа.

Моргана е магьосницата от легендите за крал Артур, а Фата Моргана е израз на идеята, че миражите са създадени с магия, за да примамят моряците към смъртта.

Този феномен създава мираж, когато слънцето нагрее атмосферата над земята или морето. Когато слой топъл въздух стои върху слой студен въздух, се създава увеличителен ефект и светлината се пречупва, докато преминава през пролуките във въздушните течения.

Това кара обектите да изглеждат сякаш левитират във въздуха, тъй като светлината влиза в човешкото око отгоре, вместо отпред. Ние не можем да засечем пречупването на светлината.

Кадрите от Глейшър Бей впечатлиха потребителите на социалната мрежа, макар че някои предположиха, че видеото е фалшиво или шега.

„Не си губим времето да създаваме фалшиви кадри от нашия парк, които да споделяме. Истински са и всеки на кораба на този ден може да свидетелства за това. Наслаждавайте се на страхотния природен феномен“, отговориха служителите от парка.

От там припомнят, че Фата Моргана е истинско явление и най-вероятно то е вдъхновило разказите за „Летящия холандец“, където моряците виждали летящ кораб да се носи точно над повърхността на водата.

Според морските легенди „Летящият холандец“ е призрачен кораб, предвещаващ смърт и нещастия, ако бъде забелязан на хоризонта.

Всеки, който види Фата Моргана, остава поразен. През юни в Кипър местните хора заснеха три круизни кораба да „левитират“ на брега до Лимасол.

По-рано тази година феноменът беше забелязан на три места във Великобритания.

Подобни статии

Хороскоп – 27 октомври 2021 г.

Овен Тази сряда ще срещнете интересен човек. Бъдете искрени и не се...

Още в катергорията

Хороскоп – 27 октомври 2021 г.

Овен Тази сряда ще срещнете интересен човек. Бъдете искрени и...

Какво ви прави по-атрактивни за околните

Атрактивността не е само външен вид. Става дума за...