Милен Велчев: И двата подхода за пенсиите са грешни

„И двата подхода за пенсиите са грешни. Правилният е да се отложи вземането на решение за пенсиите и то да бъде взето от формиралото се след следващите избори мнозинство. Даването на всички еднакво деградира стимула за труд въобще“. Това заяви в предаването „Здравей, България” бившият финансов министър Милен Велчев.

Той коментира и актуализацията на държавния бюджет.

„Бюджетът е еманация на политиките на едно мнозинство, каквото в момента не съществува. Имаме служебно правителство, което се надяваме да бъде заместено от редовно. И е прав министърът на финансите, че отговорност трябва да носят народните представители. Но очевидно те не желаят да носят отговорност за това, което наричат „празен чек”“, каза още Велчев и поясни, че за това има лек – подробно разписване в текстовете на актуализирания бюджет как да се разходват сумите.

„Тази година излизаме бързо от кризата. Очакваните параметри на БВП показват, че той ще расте с високи темпове. Обяснимо от гледна точка на големия спад миналата година. Това означава по-малко напрежение върху държавните финанси. Означава обаче и необходимост от противодействие от страна на бюджета на този бърз растеж. Ако си правим, че сме в криза и генерираме голям дефицит, за да се борим с кризата, а това става в условията на бърз икономически ефект, ще има ускорена инфлация, проблеми пред влизането своевременно в Еврозоната и потенциални проблеми с увеличен държавен дълг”, каза още бившият финансов министър.

Подобни статии

Пунктове за имунизация срещу Covid-19 през почивните дни

В двата почивни дни мобилен екип на Регионалната здравна инспекция във...

Още в катергорията

Пунктове за имунизация срещу Covid-19 през почивните дни

В двата почивни дни мобилен екип на Регионалната здравна...

Конгрес на БСП решава дали Корнелия Нинова остава лидер на партията

Корнелия Нинова подаде оставка от поста лидер на БСП...

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото...