Невиждан дъжд върху ледената покривка на Гренландия

Дъжд е паднал в най-високата точка на ледената покривка на Гренландия – вероятно за първи път – събитие, което датски учени обявиха, че най-вероятно се дължи климатичните промени, информира „Франс прес“, предава News.bg.

Дъждът е бил наблюдаван в продължение на няколко часа на 14 август на измервателен пункт на повече от 3000 метра на върха на покривката, уточни американският център за данни за снега и леда.

За да вали дъжд, температурите трябва да са над или малко под нула градуса по Целзий, което сигнализира за риска, който повишаването на температурите представлява за втората по големина ледена покривка в света след Антарктида.

„Това е екстремно събитие, което може би никога не се е случвало досега“, подчертава Мартин Стендел, изследовател от Датския метеорологичен институт, като допълва: „Вероятно това е знак за глобално затопляне.“

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Температурите са се повишавали над нулата на върха на покривката само девет пъти през последните 2000 години, уточни той.

Три от тези събития са били през последните 10 години, но в предишните два случая, през 2012 и 2019 г., е нямало дъжд.

„Не можем да докажем дали е валяло или не в шестте случая преди това, но е много малко вероятно, което прави валежите, които наблюдавахме, още по-забележителни“, изтъква Стендел.

Дъждът идва след лято, през което северната част на Гренландия е преживяла рекордно високи температури над 20 градуса.

Тази гореща вълна е довела до това, скоростта на топене на ледената покривка да се ускорява допълнително. Отстъплението ѝ, започнало преди няколко десетилетия, започна да се ускорява през 1990 г.

С площ над три пъти по-голяма от тази на Франция, ледената шапка, покриваща Гренландия, блокира достатъчно вода, която може да повиши глобалното морско равнище с до седем метра.

Топенето предизвиква безпокойство сред учените, тъй като затоплянето в Арктика е по-бързо от средното за света.

Според европейско проучване, публикувано през януари, топенето на ледената покривка на Гренландия се очаква да допринесе за общото покачване на морското равнище с 10 до 18 сантиметра към 2100 г., 60 процента по-бързо от предишната оценка.

Подобни статии

Рибари заловиха гигантска риба с рекордни размери

Рекордно голяма риба е открита край испанския автономен град Сеута, в...

Още в катергорията

Рибари заловиха гигантска риба с рекордни размери

Рекордно голяма риба е открита край испанския автономен град...

Времето днес 16.10.2021

Днес валежите ще продължат, но постепенно ще отслабват. Значителни количества...

Хороскоп за 16.10.2021

Овен От гледна точка на личните отношения този ден е...