Николай Хаджигенов: НС ще гласува решение по казуса с Пламен Николов

Утре в 9 ч. трябва да има представен проект на решение за това, че се приема волеизявлението на Пламен Николов, който оттегли желанието си да бъде номиниран за премиер и да предложи състав на МС

Народното събрание ще гласува решение по казуса с номинирания за премиер Пламен Николов, който оттегли кандидатурата си по лични причини, съобщи адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след второто за деня заседание на председателския съвет в Народното събрание. В него е взела участие и Емилия Друмева – юридически секретар на президента, която също е изразила становището, че именно парламентът трябва да се произнесе, предава БНР.

„Актът на президента е краен, стабилен, и оттук нататък топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва да направи НС, за да финализира процедурата. Имайте предвид, че този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно, той затова е прецедент. Защото той създава ново право“, заяви Хаджигенов.

На въпрос дали решението е взето единодушно на председателския съвет, Хаджигенов отговори, че е имало и различно мнение: „Има такъв народ“ се притесняваха силно, че събранието може да гласува против и да не приеме оставката на премиера и да го направи насила премиер, което е в рамките на забавното, но това пък изцяло е по тяхната част“.

„Председателският съвет потвърди нашето мнение от сутринта, че следва да има акт на Народното събрание, за да обективира ролята на народните представители в парламентарната република и да може след това да се следва ходът на конституционната процедура – президентът да издаде втори указ за връчване на втория мандат“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя обяви, че е взето решение утре – сряда, в 9 ч. да има представен проект на решение, за това, че се приема волеизявлението на Пламен Николов, който оттегли желанието си да бъде номиниран за премиер и да предложи състав на МС.

„Тази тема ще бъде точка първа от дневния ред на пленарното заседание и ще има дебат по същество. Считаме, че трябва да се обединим около това Народното събрание да приеме волеизявлението на Николов, защото волята е лична. Има и такова конституционно решение в подобен казус. Няма да гласуваме предложен състав, защото това става безпредметно”, добави Атанасова, цитирана от Нова ТВ.

До казуса с номинирания за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов се стигна, след като лидерът на партията Слави Трифонов обяви вчера, че проектокабинетът няма да се предлага за гласуване.

Впоследствие самият Николов заяви, че оттегля кандидатурата си за премиер.

Поради това председателят на НС Ива Митева съобщи, че точката с проектокабинета няма да влиза в днешния дневен ред на НС.

Подобни статии

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за разговори с...

Още в катергорията

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за...

ГДБОП по следите на 21 банди за трафик на хора

ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21...

Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои...