Нинова: Да изчакаме решението на Радев, а не да му извиваме ръцете!

Лидерът на БСП призова да се сформира мнозинство за актуализация на бюджета

Да изчакаме решението на Румен Радев до петък, не можем да му налагаме на кого да даде третия мандат. Ако го даде на нас, първата ни задача е в 7-дневен срок да излъчим премиер.

Това заяви на извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За 5 г. мандат нито веднъж ние като партия не сме си позволили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите правомощия и няма да го направим и сега, припомни лидерът на БСП.

Докато чакаме президента до петък, четирите партии /б.р. БСП, Ива такъв народ, Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме!“/ да постигнем съгласие как да се актуализира бюджетът. Приоритет са преизчисляването на пенсии, парите за COVID кризата, лекарите на първа линия, средства за мигрантската вълна, парите на строителните работници, компенсациите на засегнати от COVID кризата.

Мнозинството за актуализация на бюджета ще е добър знак, че можем да имаме такова и за правителство, отбеляза Корнелия Нинова.

Тя припомни, че „Има такъв народ“ също ще са поканени на разговорите – и за актуализацията, и за правителство.

„Ние разбираме, че ситуацията е изключително напрегната и емоционална, затова изисква висока степен на разум“, посочи тя.

„Нашата позиция винаги е била да има принципност, прозрачност и стабилност в нашите позиции. Затова ние няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация и да му налагаме на кого да връчи третия мандат. Това е единствено в правомощията на президента Радев. Не може партиите да го налагат. За 5-годишен мандат никога не сме си позволили да му даваме решения. Ще изчакаме до петък. Ако го връчи на нас, ще започнем разговори с другите партии, като първата ни задача е да издигнем премиер, а след това да подготвим приоритетите и да разговаряме по персоналния състав“, заяви още Нинова.

По отношение на бюджета и конкретни политики, Нинова посочи, че БСП ще водят разговори с протестните партии с конкретните предложения на левицата. Но да се обсъжда партиите да казват на президента на кого да даде мандата би било унизително и за него и досега в историята не се е случвало, разкри още тя и допълни, че парламентът трябва да се заеме с актуализацията на бюджета още тази седмица, до петък, когато президентът ще връчи и третия мандат.

Според Нинова, ако няма актуализация, това най-вече ще засегне медиците на първа линия, които са уморени от борбата срещу COVID-19, ще има нужда от лекарства – например „Ремдесивир“, преизчисляването на пенсиите, инфлацията изяжда каквото и да е увеличение на доходите. С някои от предложенията на служебния кабинет не сме съгласни, посочи тя по отношение на проекта за актуализация, направен от служебното правителство.

Нинова коментира и мигрантската криза. „Ние бяхме инициатори за приемане на едно решение да не се подписват квоти за прием на бежанци. Оставаме на същата позиция от 44-то Народно събрание“.

 

Подобни статии

Още в катергорията