Омбудсманът: Насилието не се толерира!

„Още миналата година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана извърши проверка. Беше установено, че има насилие, което е видно и от кадрите, които вече видяхме. Бяха посетени в „Пирогов” част от битите хора. Изпратих сигнал до министъра на вътрешните работи да бъде извършена адекватна проверка”

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали някой е защитил правата на пострадалите по време на протестите от миналата година.

По думите ѝ силовият министър официално е отговорил, че по случаите с полицейско насилие има образувани дисциплинарни производства и информацията е изпратена до прокуратурата.

„Получих информация, че действително е имало полицаи с боксове и заплашителни емблеми. Но няма данни какви са били тези хора. Емблемите не са част от полицейските униформи. Кадрите, които видяхме, са шокиращи. Държавата има позитивно задължение да разследва обективно и да установи кои са извършителите и да ги накаже”, категоричен е омбудсманът.

Според нея, на места, на които има протести, трябва да бъдат изпращани полицаи, които са подготвени.

„Трябва да са хора, които да не си изпускат нервите, да не използват насилие и да не нараняват. Защото това, на което станахме свидетели е нечовешко отношение и изтезание към протестиращите“. „Важно е да бъдат наказани извършителите, но е и важно посланието, че не толерираме насилие“, заяви Ковачева.

Подобни статии

Пунктове за имунизация срещу Covid-19 през почивните дни

В двата почивни дни мобилен екип на Регионалната здравна инспекция във...

Още в катергорията

Пунктове за имунизация срещу Covid-19 през почивните дни

В двата почивни дни мобилен екип на Регионалната здравна...

Конгрес на БСП решава дали Корнелия Нинова остава лидер на партията

Корнелия Нинова подаде оставка от поста лидер на БСП...

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото...