Откриха удивително добре запазен скелет в Помпей (СНИМКИ)

По скелета е запазена косата на покойника

Археолози откриха забележително добре запазен скелет при разкопки на гробница в древния град Помпей, която хвърля светлина и върху културния живот в града, преди той да бъде унищожен при изригването на вулкан през 79 г., пише БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Бели коси и част от ухо заедно с кости и фрагменти от плат са открити в гроб в некрополиса на Порта Сарно, разположен източно от центъра на Помпей. Находката е необичайна, тъй като повечето възрастни по онова време били кремирани.

Откриха удивително добре запазен скелет в Помпей (СНИМКИ)

 

Откриха удивително добре запазен скелет в Помпей (СНИМКИ)

Надпис на гробницата сочи, че тя е на Маркус Венериус Секундио, който организирал представления на древногръцки в Помпей. Според експерти това е първото потвърждение, че гръцкият бил използван редом с латинския в Помпей.

„Представленията на древногръцки са доказателство за жизнения и открит културен климат, характеризирал древен Помпей“, каза по повод находката директорът на археологически парк Помпей Габриел Цухтригел.

Изригването на вулкана Везувий през 79 г. унищожава Помпей. Разкопките през годините се натъкват на забележителни находки – гробници, колесници и жилища, декорирани с изящни фрески.

 

Подобни статии

Две години без Стефан Данаилов

В театъра и киното Стефан Данаилов завинаги е Майор Деянов, Борис...

Още в катергорията

Две години без Стефан Данаилов

В театъра и киното Стефан Данаилов завинаги е Майор...

Почитаме света великомъченица Екатерина

Православната църква почита света великомъченица Екатерина на 24 ноември...

200 години от рождението на великия руски писател Фьодор Достоевски

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се...