Подновени рестрикции за пътуване из Европа заради нарастване на случаите на COVID-19

Швейцария и България са категоризирани от Чехия като страни от червена зона

Европейски страни налагат отново стриктни ограничения върху пътуванията в момент, в който броят на новозаразените с коронавируса в Европа нараства, предаде ДПА.

Считано от понеделник Германия става за Испания рискова страна във връзка с коронавирусната пандемия. Прекатегоризирането ще е в сила първоначално за седем дни. Това означава, че всички на и над 12 години, които влизат в Испания от Германия, трябва да представят доказателство за ваксинация, или документ за прекаран Ковид-19, или отрицателен тест за коронавируса. Правилото ще е в сила до полунощ на 29 август засега.

В списъка на Испания за рискови зони влизат и няколко австрийски провинции – Долна Австрия, Щирия, Каринтия и Горна Австрия.

Посетителите от страни и зони, които не са смятани за рискови, могат да влизат в Испания без някакви специални условия, но трябва все пак да попълнят онлайн формуляр.

От понеделник Чехия категоризира Германия като оранжева зона, което означава, че тя е страна със среден риск на предаване на коронавируса. На практика това не означава, че нещата ще се променят много. Както и преди, всеки, който иска да влезе в Чехия от Германия, ще трябва да представи отрицателен тест за коронавируса или да има пълен ваксинационен цикъл. В допълнение трябва да се попълни и онлайн регистрационен формуляр.

Швейцария и България обаче са категоризирани от Чехия като страни от червена зона и правилата за влизане оттам стават по-строги. Хората, идващи в Чехия от тези две държави, трябва да представят отрицателен тест за коронавируса и трябва да са под карантина. Тя може да приключи на петия ден най-рано при представяне на нов отрицателен тест за коронавируса. Напълно ваксинираните са освободени от това изискване. Подобни строги правила ще започнат да се прилагат в бъдеще и за идващите от САЩ и Израел.

Пътниците, идващи в Германия от високорисковите райони на Испания, като Мадрид и Балеарските острови, пък трябва да се карантинират за 10 дни, освен ако са напълно ваксинирани или са се възстановили от Ковид-19. Карантината може да приключи след петия ден най-рано при представяне на отрицателен тест за коронавируса.

Германия вчера прекатегоризира гръцкия остров Крит и други популярни гръцки островни дестинации, като Кос, Миконос и Родос като високорискови зони.

От утре Канарските острови и Каталуния ще бъдат пък извадени от списъка с високорисковите зони на Германия, допълва БТА.

 

Подобни статии

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи първия вицепремиер...

Още в катергорията

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи...

Жената на Ел Чапо влиза в затвора

Ема Коронел Аиспуро е била млада тийнейджърка, когато се...

Трима души загинаха, а осем бяха ранени при стрелба в гимназия в САЩ

Нападателят е използвал полуавтоматично оръжие Трима ученици бяха убити, а...