Полицаят Андонов няколко пъти след побоя търсил студента Марчев

„Очевидно в МВР са били доволни от него, щом са го оставили да бъде на протестите в продължение на месеци“, казва битият младеж

Андон Андонов – полицаят, наказан най-тежко за превишаване на полицейските си правомощия по време на миналогодишните протести, няколко пъти се е доближавал до протестиращия Евгени Марчев и го е питал дали в действителност той е този, който е бит на протестите, опитвайки се вероятно да го сплаши. Това разказа пред БНР студентът Евгени Марчев, който бе пребит зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г., а наскоро бе поканен в парламента на изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков за полицейското насилие.

За въпросния Андон Андонов преди дни стана ясно, че работи в Бюрото по защита към главния прокурор от началото на 2021 г. След като му е повдигнато обвинение е бил отстранен и от бюрото, но прокуратурата все още не казва кога се е случило това.

„Нямах очаквания, но ми се щеше да чуя какво се е случило до момента с проверките по нашия случай. Защото никой нищо не ни е казал за тази една година – повдигнато ли е обвинение на някой от полицаите, кои са те, какво е събрано като доказателствен материал“, коментира Марчев.

„Г-н Андонов, и след събитията на 10-и юли продължаваше да ръководи полицаите на протеста в продължение на месеци. Тоест, неговите наказания, каквито и да са те, те са влезли в сила на някакъв по-късен етап, защото той по никакъв начин не е отстранен от събитията. Освен че присъстваше на протестите, г-н Андонов няколко пъти се доближаваше до мен, след 10-и юли, и ме питаше дали аз съм Евгени, този бития от протестите, и че ме е разпознал. Беше ми много странно, че този полицай идваше да ме разпитва и да говори с мен, след побоя. Това за мен е много притеснително, защото съм сигурен, че полицията е видяла тези записи и не става дума само за наказание, а за превантивни мерки. Те не са взели превантивна мярка да отстранят този човек от протестите. Т.е., те са видели какво той е свършил на 10-и юли и как ръководи полицаите, които са му на подчинение, и очевидно са били доволни от него, щом са го оставили да продължава да бъде на протестите в продължение на месеци. А те представиха нас като лъжци“, ядосва се Марчев.

Той казва, че не е разбрал чия е отговорността за случилото се. „Фактът, че самият главен прокурор Гешев дойде в НС, говореше, че той няма намерение да каже нищо от това, което със сигурност знае. Но, ако прокуратурата не е мотивирана по никакъв начин да събере доказателства, не е мотивирана да ги внесе, не е мотивирана да направи нужното проучване, то ние по никакъв начин не можем да стигнем до осъдителни присъди“, е скептичен той.

По думите му не е хубаво гражданите да застават срещу полицията, но причината това да се случи е тогавашната власт, която в продължение на месеци използваше полицаите като изкупителни жертви. „Дори на 2-ри септември гневът на хората не беше насочен към полицаите, но те го поеха. Гневът беше към властимащите. Не искам да поставям петно върху МВР. Извинявам се, ако тези събития изглеждат по този начин. Нашата цел да излезем да кажем фактите не е да опетним полицията. Но МВР не трябва повече да се използва за политически поръчки, като изкупителна жертва и инструмент на всяка една политическа власт“, заключи той.

Снимка: БНР

Подобни статии

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Постигнато е съгласие за Климент Охридски и братята Кирил и Методий,...

Още в катергорията

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Постигнато е съгласие за Климент Охридски и братята Кирил...

Затвориха АМ „Тракия” при Бургас заради горящ автобус

На борда на автобуса, собственост на общински превозвач, се...

Едно от децата от мелето на „Тракия“ се оперира, другото вече е контактно

Министърът на здравеопазването заяви, че за часове е организиран...