Президентството: Връчването на мандата на ИТН е легитимно

Адвокат Хаджигенов изрази мнение във „Фейсбук“, че връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно

Във връзка с отправени от медиите въпроси относно връчения на 30 юли 2021 г. мандат за съставяне на правителство Прессекретариатът на държавния глава разпространява следната информация:

Преди възлагането на мандат за съставяне на правителство от министър-председателя, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, е представено Решение на парламентарната група на ПП „Има такъв народ“, с което посочват г-н Пламен Николов за кандидат за министър-председател и Декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Припомняме, че зам.-председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ адвокат Николай Хаджигенов изрази мнение в профила си във „Фейсбук“, че връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно и поиска то да бъде извършено отново.

Хаджигенов изхожда от факта, че не е известно в четвъртък или в петък да е имало заседание на ПГ на ИТН, на което да е било обсъждано името на кандидат-премиера. Нещо повече – представители на ИТН не знаят за такова гласуване. Възможно е обаче, решението да е било взето неприсъствено – на подпис.

Също така не е известно кога е било заседанието на Националния съвет на ИТН,чийто състав е от над 100 човека, което по устав трябва утвърди тази кандидатура.

Вероятно тези задължителни изисквания са останали в тайна за обществото или просто на книга е изпълнена конституционната процедура.

Подобни статии

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен Гечев от...

Още в катергорията

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен...

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти...