Президентът: Залогът е за третия мандат. Иванов: Трябва правителство поне за зимата

Започна вторият кръг политически консултации с парламентарно представените партии при президента

За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство, провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат. Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с „Демократична България”, цитиран от Нова ТВ.

„За да сполучим в третия мандат се иска активен диалог, компромис и консенсус“, продължи Радев. „Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии“, продължи Радев.

„Моят въпрос е трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство“, каза президентът.

„Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е за третия мандат”, отговори съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. „Страната е изправена пред усложняваща се комбинация от кризи. Това дава непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и с третия мандат да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато ставаше дума за първия мандат, и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци”, каза Иванов.

„Когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът, равнопоставеният подход, готовността за взаимни отстъпки са ключови за това да се излъчи управление. Липсата на диалог и готовност за търсене на баланси са рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност”, смята Иванов.

Той обясни, че от „Демократична България” не са могли да подкрепят първия мандат заради „едностранен подход и налагане, отказ от диалог”. „Това беше проблематично заради мандата за промяна, който дадоха избирателите”, смята Иванов.

Сега именно готовността на ИТН за диалог била ключовият момент за съставяне на правителство с третия мандат.

След излизане от разговорите Христо Иванов коментира, че този мандат трябва да се реализира без ГЕРБ и ДПС.

„Поели сме ясен ангажимент по тази тема. Призоваваме партиите извън ГЕРБ и ДПС да влезем в диалог и да намерим работеща формула”, каза Иванов. От „Демократична България” обаче не можели да подкрепят правителство с мандат на БСП.

В рамките на днешния ден президентът ще проведе консултации и с представители на парламентарната група на ДПС и ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

Подобни статии

168 души заразени в последните 24 часа с COVID, 11 са починали

168 души са заразените в последните 24 часа с COVID, става ясно...

Още в катергорията

168 души заразени в последните 24 часа с COVID, 11 са починали

168 души са заразените в последните 24 часа с COVID,...

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...