Проф. Киров: Получилите третия мандат ще го бавят колкото си искат

Ако парламентът не изпълни своите конституционни задължения да определи дата за провеждането на президентските избори, тогава вече ще настъпи конституционна криза. Сега сме още във фазата на политическата криза“, подчерта проф. Пламен Киров

„След като при първите два опита за съставяне на правителство Конституцията задава 7-дневни срокове, няма причина при третия опит да се дава безсрочен мандат за формиране на правителство“, коментира пред БНР конституционалистът проф. Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционно-правни науки в СУ и бивш конституционен съдия.

Киров прогнозира, че при връчването на третия мандат, получилите го „ще се бавят, колкото си искат“, тъй като ще се позоват на решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 година. Това, по думите на конституционалиста, може да ни вкара в още по-дълбоки дебри на политическата криза.

„Ако парламентът не изпълни своите конституционни задължения да определи дата за провеждането на президентските избори, тогава вече ще настъпи конституционна криза. Сега сме още във фазата на политическата криза“, подчерта проф. Пламен Киров.

„21 ноември е най-късната дата за провеждането на втория тур на президентските избори“, уточни той.

„Вероятност за избори 2 в 1 има, друг е въпросът политическите сили и президентът как калкулират дали това е в техен интерес“, коментира проф. Киров.

По думите му вероятността за такива избори става все по-голяма.

„Няма конституционен проблем, има практически проблем, но логиката е, че не би следвало да се смесват парламентарни и президентски избори. Не би било редно да бъдат изборите 2 в 1.“

Подобни статии

СЗО: Светът е изправен пред страшни предизвикателства

Експерти обсъдиха зачестяващите случаи на маймунската шарка Светът е изправен пред страшни...

Още в катергорията

СЗО: Светът е изправен пред страшни предизвикателства

Експерти обсъдиха зачестяващите случаи на маймунската шарка Светът е изправен...

Блокираните националисти от полка „Азов“ започнаха да се предават

„За спасението им са задействани всички възможни международни организации,...

Британската външна министърка: Да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече оръжия на Украйна

Трябва да продължим да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече...