Проф. Рачев: Не ни очаква захлаждане, а по-скоро приближиване донякъде до нормално

В петък се очаква захлаждане до 35-36 градуса, , а в събота и неделя – отново затопляне, като в неделя се очаква температура в порядъка на 38-39 градуса. От вторник се очаква връщане към нормални температури за няколко дни – между 30 и 35 градуса

Вчера София успя да подобри рекорд от 1890 година, когато в столицата са били измерени 34,2 градуса. Вчера го подобрихме с около 1,5 градуса. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Жегата продължи много дълго, може да се каже, че продължава четвърта седмица. Изминалият юли месец беше третият най-топъл юли, откакто се водят метеорологични наблюдения в държавата. Предишните най-топли месеци юли са през 1912-та и през 2000 година. В световен мащаб недвусмислено се вижда, че вървим към затопляне и ще има такива топли вълни. Лошото е, че те продължават все по-дълго и по-дълго, заяви проф. Рачев.

Той съобщи, че вчера през нощта във Враца, Монтана и Русе е имало температури от 30 градуса. Много е тежко, хората изпитват дискомфорт, особено онези, които не разполагат с климатик, отбеляза климатологът.

В Северна България и в Горнотракийската низина температурите достигнаха 42 градуса. Това не са абсолютни рекорди – абсолютният рекорд в България е 45 градуса, но се доближихме на няколко градуса до абсолютните максимални температури в тази ужасно гореща вълна, посочи проф. Георги Рачев.

Попитан докога ще продължат опасните жеги, той каза, че първата прохлада ще се усети в Западна България. Това, което се случва, наподобява 2012 година, когато имахме най-топлото лято. 2012 година всеки ден през лятото беше топъл, но не чак толкова крещящо топъл. В сряда ще има малко захлаждане, което ще продължи и в четвъртък и петък, когато можем да очакваме на отделни места евентуално да превали и да прегърми. Тогава температурите могат малко да паднат. В петък се очаква захлаждане до 35-36 градуса, а в събота и неделя – отново затопляне, като в неделя се очаква температура в порядъка на 38-39 градуса. От следващия вторник можем да очакваме връщане към нормални температури за няколко дни – между 30 и 35 градуса. Така че не ни очаква кой знае какво захлаждане, а по-скоро приближиване до нещо донякъде нормално, коментира проф. Рачев.

Август месец се очертава да бъде топъл, с по-високи от нормалните температури и характерното за цяла България засушаване да продължи. Високата влажност по морето ще продължи да се наблюдава, каза още той.

Подобни статии

БСП: Ще разговаряме и с „Продължаваме промяната“

Ирена Атанасова подчерта, че няма конфликт между президента Румен Радев и...

Още в катергорията

БСП: Ще разговаряме и с „Продължаваме промяната“

Ирена Атанасова подчерта, че няма конфликт между президента Румен...

Първан Симеонов: Радев може да загуби само от…Радев

Не бих го посъветвал да влиза в ролята на...

Шефът на ЕКОНТ е фаворитът за транспортен министър на „Продължаваме промяната“

Това потвърди лидерът на партията Кирил Петков "Вече познаваме водачите...