Проф. Светлана Шаренкова стана носител на годишната награда за политическа журналистика и публицистика “Георги Кирков – Майстора”

В името на справедлива кауза!

Наградата проф. Шаренкова получи на юбилея на БСП,  на връх Бузлуджа

Няма налично описание.Благодаря за високото доверие да бъда удостоена с Наградата „Георги Кирков – Майстора”, носеща името на трибуна на нашата партия – ярък публицист и парламентарист, блестящ оратор и партиен трибун.

Огромна е отговорността да получа тази награда в годината, когато отбелязваме 130-ата годишнина на нашата партия — повод за равносметка на дългите, но героични години на борба за социална справедливост и промяна. Тази история на Българската социалистическа партия е и история на неразривно свързания с нея ляв печат!

Защото големите фигури на нашата партия са хора на политическото действие, но и на словото – художествено, публицистично, ораторско, теоретично, визионерско. Левият вестник е темелът, върху който се изгражда партията 130 години. Удивително е чувството за история, когато разлистваш вековните страници на „Работник”, „Работнически вестник”, „Работническо дело” или томчетата със социална и антифашистка поезия.

Загубата на връзката между лявата мисъл и слово и лявата политика са кризисни периоди за партията. И обратното – когато партията се е уповавала на лявата мисъл и слово, е стигала до сърцата и умовете на хората.

Така в трудните времена след 1990 г. острото перо и послания на колосите на левия печат Стефан Продев, Коста Андреев, Горан Готев бяха спасителни за партията, воюваха за нейното единство, мотивация и нов дух!

Наследено от Ботевата публицистична школа, социалното слово продължава да има достойни представители. Защото то отстоява големи и ярки ценности – свобода и справедливост, републиканизъм и кооперативни идеи, русофилство, национални традиции и духовност.

Ето защо лявото слово го е имало и ще го има, а оцеляването и развитието на левия печат гарантира развитие и защита на лявата партия! Затова приемам тази висока награда с дълбока почит към предците и мечтателите от Бузлуджа. И с благодарност към моя баща проф. Стефан Шаренков, който посвети живота си на социалистическата идея и като млад идеалист ремсист е осъден до живот в годините на монар­хофашизма, а във времената на изграждането на социалната държава една от отдаденостите му беше лекторството в Дружеството за разпространение на научни знания „Георги Кирков“.

Посвещавам тази награда на своите колеги от кооперативния всекидневник „Земя“ и седмичниците „Русия днес” и „Китай днес”, с които вече четвърт век се трудим в тежки условия, сред клевети и финансов недоимък, но с отговорност и всеотдайност в името на най-справедливата кауза – социалистическата!

Честит празник – 130 години Българска социалистическа партия!

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

Още в катергорията