Проф. Тодор Кантарджиев: Ако не спазваме леките мерки, ще се наложат тежки

„Индийският вариант заразява много по-лесно, а голямото количеството на вируса е в носа. Симптомите са кашлица и кихане, за да се разпространява лесно“, каза специалистът

Седем от областите в България вече са в оранжевата зона по зараза с коронавируса. 146 на 100 000 са заболелите за 14 дни, заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксинирането в Столичната община. Той очерта три причини за бума на вируса – слабата имунизация, лесното разпространяване на вируса и неспазването на мерките на закрито.
„Индийският вариант заразява много по-лесно, а голямото количеството на вируса е в носа. Симптомите са кашлица и кихане, за да се разпространява лесно“, каза още той.

Ако не спазваме леките мерки, ще се наложи после да спазваме тежките, категоричен бе проф. Кантарджиев.

„Друга причина за ръста на вируса е слабата ваксинация. Имаме хубави ваксини, трябва да ги слагаме. Отпуска се душата като се ваксинира човек – носи едно успокоение“, разкри експертът и допълни: „При нас мерките са най-леки. Планът на здравното министерство трябва да се спазва. Обещаха, че ще ръководят по-добре кризата… чакаме“.

„И понеже новият щам заразява горните дихателни пътища, нека при болки на гърлото да си останем вкъщи и да приемаме лимон със сода. Въпреки лятото, витамин Д трябва да се приема и сега“, категоричен бе проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати „специалисти“ до...

Още в катергорията