Путин и Ердоган са обсъдили ситуацията в Афганистан

Те са поставили акцент върху приоритета да се реши задачата за борба с тероризма и наркотрафика

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са обсъдили по телефона ситуацията в Афганистан и са отбелязали колко е важно да се обезпечи стабилност и граждански мир в тази страна. Те са поставили акцент върху приоритета да се реши задачата за борба с тероризма и наркотрафика, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл, в което се отбелязва, че държавните глави са се договорили да засилят двустранната координация по проблемите в Афганистан.

Също така Путин и Ердоган са обсъдили сътрудничеството между страните в енергийния сектор. Освен това събеседниците са се договрили за допълнителни лични контакти, добавят от Кремъл.

Бойци на движението „Талибан“ на 15 август влязоха в Кабул без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността президент според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Западните държави евакуират своите граждани и служители на дипломатическите си мисии.

Източник: epicenter.bg

Подобни статии

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно споразумение между...

Още в катергорията

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно...

Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян протестира...

САЩ може да премахнат визите за българи при престой до 90 дни

Освен България другите три страни, за които предстои да...