Радев: Актуализацията на бюджета засяга националната сигурност. Без нея кабинетът е с вързани ръце

Приветствам решението на председателя на НС да свика извънредно заседание по темата с полицейското насилие, каза Радев

„Въпреки проведените задълбочени дискусии, не постигнахме консенсус. Според болшинството партии, дебатът за бюджетът трябва да се води само в парламента. Смятам, че това е въпрос, който засяга националната сигурност”. Това заяви президентът Румен Радев след КСНС.

„Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, няма да има средства за мярката 60/40, няма да има средства за усилване охраната на границата, за МВР, няма да се изплащат помощи за отопление на нуждаещите се, нито ще се изплащат парите за лична помощ, няма да има индексация на пенсиите. В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце”, заяви президентът.

„Две кризи – здравната и мигрантската, ще доминират обществения дневен ред през есента. Овладяването им изисква организация усилия и финансов ресурс. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната. За да може тези пари да достигнат до болниците, до границата, до нуждаещите се, до медицинските специалисти, до работещите и предприемачите в условия на криза, до пенсионерите, трябва Народното събрание да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния КСНС“, заяви Радев.

„Въпреки проведените задълбочените дискусии не постигнахме консенсус. Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води само в Народното събрание. Аз считам, че това е въпрос, касаещ пряко националната сигурност. Въпрос, който изисква максимална мобилизация и консолидация в Народното събрание. За съжаление, всички виждаме, че не е налице. Особено при високия риск този парламент да не може да актуализира бюджета поради недостиг на време при неуспешно приключване на конституционната процедура за съставяне на правителство“, допълни държавният глава.

Радев коментира и темата с кадрите, показващи полицейско насилие по време на протестите миналото лято.

„В последните дни българите бяха шокирани от изтеклите записи от миналото лято, запечатали насилието на униформени служители на реда над цивилни граждани. Това е акт, който заслужава вниманието на цялото общество. Приветствам решението за извънредно заседание на НС, както и на министъра на вътрешните работи да направи проверка по досегашното разследване на този случай. В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност – от извършителите, от насилниците до администраторите и политици, разпоредили или допуснали насилието, или такива, прикрили насилието“, каза още държавният глава.

По думите му трябва да реагираме като демократично общество. „Необяснимо е бездействието на прокуратурата по този казус“, каза още Радев.

Подобни статии

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на COVID-19 за...

Още в катергорията

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на...

Пяна, бате. Отново пяна покрива хоризонта небесен

Или по-накратко. Видимо е, че трябват промени. Ама откъде...