Радев в Смолян: Нашият народ е мъдър, политиците трябва навреме да се вслушват в гласа на хората

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че е чест днес президентът да бъде сред жителите на града в сърцето на Родопите

Президентът Румен Радев се срещна в Смолян с представители на културните институции и общественици в града в сградата на Регионалния исторически музей „Стою Шишвов“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.

На срещата присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, по чиято покана държавният глава е в областта, министърът на транспорта Георги Тодоров, народните представители Мика Зайкова и Петя Михалевска, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, директори на културните институции, общественици и граждани.

„Чувствам се много щастлив че имам възможност да се срещна с обществениците и представителите на културните институции в Смолян. Още съм под въздействието на магията на Родопа, моите срещи с родопчани – открити, честни, трудолюбиви хора, стъпили здраво на земята, но стоящи високо. Не само, защото тук е една от високите географски области на България, но хората са много извисени. Битът и животът е по-труден тук, но явно това е сплотявало хората във времена на изпитания. Днес тук се среща здрав български корен, традиции, настояще. Това е уникално място, където в момента се събира във фокус цялата тази трансформация, която се случва в България“, заяви президентът Румен Радев.

По думите му, има нещо, което не трябва да забравяме, колкото и нови технологии, каквато и инфраструктура да въвеждаме за в бъдеще, не трябва да забравяме най-важното – нашият корен и българските традиции и култура, защото това е спойката на нашето общество. Ако се откъснем от традициите и загубим нашата култура и образование и не инвестираме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество, категоричен е държавният глава.

„Благодаря ви за това, което правите тук, да пазите здравия български дух, защото Родопа планина е била духовна крепост на българщината и тя в момента е такава. Поздравявам ви за това, което правите, което ви коства много усилия. За да постигнете нещо тук трябва да изразходите повече енергия и да вложите повече от себе си, в сравнение с други географски области, където нещата се получават по-лесно. Но може би тъкмо и на това се дължи вашият успех. Да, комуникациите са изключително важни за този край, но не само транспорта. Бих добавил и дигиталната – това е бъдещето – скоростта, обема на информацията, достъпът да нея. Енергийната свързаност е изключително важна. За тези производства, които се разгръщат тук. Някои от кметовете в региона имат амбициозна цели и визия са общините. След 20 години съм убеден, че технологиите ще ни позволяват съвсем друг вид транспорт. Повярвайте ми, тук ще има въздушен транспорт – евтин и удобен и ние трябва да гледаме напред“, подчерта президентът Радев.

Той отбеляза, че най-ценният фактор оттук нататък ще бъде времето. То не е без значение, когато искаме да привлечем чужди инвеститори и то сериозни. За пример посочи ,че за да пътуваш поне три часа от Пловдив до Рудозем това е голяма загуба на ресурс.

„Така че трябва да мислим по-смело и отсега да създаваме такива предпоставки, така че ако този край се насити с комуникационни връзки от различен тип, а виждам тук наистина бурно развитие“, посочи президентът Радев. Той уточни, че хората в Родопа планина имат това, което другите го нямат – тази легендарна планина, този невероятен въздух, води, свежест, зеленина и космическа песен. Родопската мелодия мисля, че е нашата връзка с космоса и трябва да я пазим. Тя ще набира сила и ще привлича все повече хора тук, допълни държавният глава.

Той коментира и граничния пункт „Рудозем-Ксанти“.

„Прекрасен обект, направено е много, в готовност е. Така трябва да изглежда всяка водно-изходна врата на България. Да не се срамуваме. Това е пример и трябва по най-бързия начин да раздвижим и други входни точки с нашите съседи. В активен диалог съм с премиера на Гърция, с президента. Въпросът е поставен и ще направя всичко възможно гръцката страна да изпълни по най-бързия начин своите ангажименти, добави президентът Радев. Той отбеляза, че вижда една много добра перспектива тук.

„Въпреки всички трудности, предизвикателства през последните десетилетия, вие не сте се предали, така както не са е предали и нашите предци векове наред да отстояват българщината, за което ви поздравявам и можете да разчитате на моята подкрепа. Знаете, че моята институция няма бюджет, иначе с готовност бих помогнал на всички поставени въпроси. Имате моята морална подкрепа за всеки един проблем, който трябва да бъде решен. В наше време, когато политиката, която трябва да развива България и да работи за себе си, трябва да се вслушваме в гласа на хората – това е компасът. Нашият народ е мъдър, когато политиците загубят вярната посока, той може да ги върне много бързо и за да става това много бързо и за да стане това без катаклизми, трябва навреме да се вслушаме в гласа на хората“, подчерта държавният глава.

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че е чест днес президентът да бъде сред жителите на града в сърцето на Родопите, както наричаме Смолян и в сърцето на Смолян, какъвто е културния комплекс, в който се намираме.

„Ние родопчани много разчитаме на културата и образованието и затова нашия град има една атмосфера, която е неповторима. Неслучайно и Смолян е обявен за град на знанието – на всички олимпиади матури сме на първите места и това е резултат, както на домашното възпитание и добрите училища, така и на културата на нашите съграждани, на средата, в която растат нашите деца. Затова благодаря на президента, защото в Родопите в планината животът наистина е по-труден но пък това ни прави и по-силни. Имаме нужда винаги от подкрепата на държавата и институциите, за да може да вървим напред. А ние ще вървим напред преди всички с култура и образование“, каза още кметът на Смолян.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев заяви, че основният проблем на хората в областта е, че те искат да имат добра и достъпна инфраструктура и добри доходи. Той уточни, че проблемите, които са се поставили по време на визитата на президента Румен Радев в област Смолян са доста.

„Най-важният от тях е транспортната свързаност на град Смолян. За тази свързаност е необходима сериозна намеса на държавата. Много разчитаме на Вас“, подчерта Сабрутев.

Той допълни, че е много важно и изграждането на трета лета по пътя Асеновград – Смолян, за свързаността с граничния пункт „Рудозем-Ксанти“. Областният управител на Смолян отбеляза, че най-ценното нещо на Смолян, са хората, които успяват да съхраняват духа, да съхраняват това, което дедите са оставили.

Срещата на президента Румен Радев в Смолян продължи с дискусии с местните общественици за бъдещото развитие на Смолян и региона.

Снимка: Радио „Фокус“-Смолян

Подобни статии

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и...

Още в катергорията

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...

Освободиха зам.-министъра на отбраната Александър Петков

Това съобщиха от Министерски съвет Със заповед на министър-председателя Кирил...