Радев: Партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент

Времето за декларации от политическите партии изтече. Хората очакват ясна поета отговорност от българския парламент и партиите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Болярово, където е на посещение.

Аз не съм обвързвал актуализацията на бюджета с връчването на втория мандат, уточни Радев. Според него това е основната работа на парламента в момента.

„Диалогът между партиите и президентската институция е много важен, но още по-важен е между самите партии, за да намерят формула за сформиране на правителство. Времето неумолимо изтича. Аз мога да забавя и да изчакам до петък, но в петък трябва да връча мандат“, подчерта държавният глава.

Радев посочи, че освен изслушването от сутрин до вечер на служебни министри, парламентът трябва да се заеме да „свърши и друга работа“.

„Всички опции са възможни“, заяви Радев на въпрос на коя партия е възможно да даде третия мандат.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент“, призова държавният глава, предава Dariknews.bg.

„В малките населени места има нулеви инвестиции. Това наистина е дискриминация. Ако искаме да работим за България, в която да няма драстични регионални дисбаланси, трябва да помислим за тези хора. Знаете какви многомилионни средства се влагат в големите населени места – проекти, водни цикли и т.н., но за малките населени места няма“, посочи той.

„Недопустимо е кмет и общински съветници да искат по Закона за достъп за обществена информация какви концесии и проучвания е правила изпълнителната власт в тяхната територия. Това води до сблъсък“, смята държавният глава.

Той коментира и темата с мигрантската криза. „Тези общини участват активно в защитата на държавната граница, понеже граничните служители живеят и работят тук. С нарастване на мигрантския натиск държавата не взима адекватни мерки. 4 млн. И 200 хиляди лева са нужни на месец за усилване на охраната на границата с 1000 души от българската армия и 140 единици транспортна техника, така че да се включат и те в охраната на границата. Има ги в резерва, но от парламента зависи актуализацията на бюджета, за да се разпределят“, коментира Радев.

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...