Радев: Усложнената среда за сигурност поставя нови предизвикателства пред Въоръжените ни сили

Усложнената среда за сигурност и процеса на трансформация поставят нови предизвикателства пред Въоръжените ни сили, каза президентът Румен Радев на церемонията на „Дондуков“2, на която връчи пагони на двама висши военни.

Президентът посочи, че предизвикателствата пред Въоръжените ни сили са свързани с дълбока трансформация на системата за подготовка на планирането, организирането и воденето на съвместни операции, на системата за логистично осигуряване.

Държавният глава удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“ полк. Тодор Тодоров, който е назначен за командир на Командване за логистична поддръжка от 1 септември. Пагони на „генерал-майор“ получи бригаден генерал Валери Цолов, сегашен заместник-командир на Сухопътните войски, който от 1 септември става командир на Съвместното командване на силите.

Румен Радев посочи, че новите звания и назначения са признание към двамата военнослужещи за тяхната вярна служба, за демонстрираните високи професионални качества, за приноса им за развитие на Въоръжените ни сили.

Държавният глава изрази убеденост, че генерал-майор Валери Цолов с натрупаните широки познания и опит на тактическо и оперативно ниво, ще преведе Съвместното командване на силите през необходимата трансформация, така че да го превърне в структура с „пълнокръвен“ капацитет за планиране, организиране и водене, в новата сложна обстановка, на съвместни операции, на участие на наши контингенти зад граница и за устойчиво взаимодействие с видовете въоръжени сили.

Президентът посочи, че богатият опит на бригаден генерал Тодор Тодоров като логистик, ще му помогне да организира и за кратък срок да превърне Командването за логистична поддръжка като решителен фактор за своевременното и надеждно логистично осигуряване на провеждането на операции и на ежедневните дейности и подготовката на Въоръжените сили.

Генерал-майор Валери Цолов увери от името на удостоените с нови офицерски звания, че ще положат всички усилия, за да съхранят и умножат авторитета на Българската армия, с който тя се ползва в обществото и сред съюзниците ни.

Демографските фактори в страната и процесите по превъоръжаване на Българската армия ще бъдат предизвикателство, каза генерал-майор Цолов. Свързването на бойните платформи в единна и съвместна среда още повече ще засилят ролята на всеки военнослужещ за ефективно и качествено изпълнение на поставените задачи. Само с военнослужещи, мотивирани и с високо самочувствие, с достойно уважение към техния труд и създаване на взаимно доверие помежду ни, успехите ще ни следват, каза още генерал-майор Цолов.

Източник: БТА

Подобни статии

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик на пътностроителна...

Още в катергорията

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик...

В ЦИК гневни заради покана за среща от президентството: Твърдо ще я откажем!

“Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от...