Разбиха престъпна група за културни ценности

Част от предметите били открити в специални направени тайници за тяхното укриване

На 17 август на територията на Добрич и Варна е проведена специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група за търсенето, държане и противозаконно отчуждаване на движими културни ценности.

Действията са осъществени от служители на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП и колегите им от СБОП – Добрич и Силистра и Специализираната прокуратура.

В района на Добрич са задържани четирима участници в престъпна група, занимавала се с държане и продажба на предмети с културно-историческа стойност. В хода на действията по разследването в жилищата на задържаните, както и в обменно бюро в областния град, са намерени и иззети над 1600 предмета с видими белези на движими културни ценности.

Част от предметите били открити в специални направени тайници за тяхното укриване. Със съдействието на експерти към Национален исторически музей изследваните предмети са определени като движими културни ценности от различни епохи. Сред тях е и т.нар. находка монети от “Средновековието”, както и златни монети.

След извършените процесуално-следствени действия с постановление на Специализираната прокуратура са повдигнати обвинения на четирима участници в престъпната група за престъпление по чл. 321 и чл. 278а от НК, като са им взети мерки за неотклонение гаранция в пари.

Източник: Fakti.bg

Снимка: МВР

Подобни статии

Бюст на Ботев беше теглен с колани от автомобил, за да бъде откраднат и продаден (ВИДЕО)

Бюстът е изработен от бронз и това е вероятната причина извършителите...

Още в катергорията

Мъж се обеси в центъра на Бургас

Парамедици и полиция отцепиха района около Транспортната къща на...

Родители изнасилвали сина и дъщеря си и заснемали извращенията си

Близо до Белгород в Русия бяха задържани трима педофили....