Рашков за новия главен секретар на МВР: Вече няма да се пребиват мирни граждани от органи на реда

Министерството на вътрешните работи представя новия си главен секретар. Петър Тодоров беше предложен от служебното правителство в сряда и впоследствие – назначен на поста в петък с указ на президента Румен Радев. 

Тодоров е в редиците на МВР в последните 30 години. От 25 юни насам той оглавяваше временно областната дирекция на МВР в Пловдив.

До рокада на върха във вътрешното ведомство се стигна след като служебният кабинет отстрани от поста Ивайло Иванов, а до избирането на нов човек Стоян Темелакиев изпълняваше длъжността му. Иванов се раздели с поста си с мотив, че е допуснал полицейско насилие по време на антиправителствените протести миналата година.

„Дълго време МВР е без главен секретар. Някой би попитал защо сега. Не е лесно да се назначи главен секретар. Тази длъжност е изключително важна. Варно е, че в МВР има много голям брой достойни служители, които могат да заемат тази длъжност. Предвид важността на тази функция – да се координират и всички останали служби в МВР, направихме доста внимателен подбор. Трябваше ни време, за да вземем това решение”, заяви Бойко Рашков.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Оценяваме длъжността като такава, каквато може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че тогава, когато български граждани в центъра на София законно упражняват правото си на протест, няма да стоят безучастно и да гледат как пребиват български граждани, включително млади хора, дошли от чужбина, за да подкрепят този протест. Както и че няма да има провокатори в редиците на протестиращите, които очевидно са били известни на ръководните органи на МВР”, добави той.

„Главният секретар трябва да бъде и служител с достатъчно опит, който няма да наблюдава безучастно извършените множество нарушения на закона за СРС-та към периода на протичане на протестите в София и други големи градове”, каза още Рашков.

„Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи ОД на МВР във втория по големина в страната град – Пловдив. Той е служител с многогодишен стаж и опит – над 30 години. Има необходимия образователен ценз и не е от „калинките”. Има необходимия опит от стартовото начало на службите на МВР до длъжността, която ние му оказваме доверие да заеме”, коментира той.

По думите му Тодоров има множество награди във връзка с изпълняване на неговите служебни задължения.

„Нашите очаквания са големи и съм убеден, че той ще изпълни с чест своята задача, спазвайки стриктно закона, без да слугува на политически партии и без да стои до главния прокурор, когато той дава пресконференции като дете, на което някой е дръпнал ухото”, заяви Рашков.

„Работата в МВР е кауза, а заемането на тази професионална длъжност е чест и отговорност. Разчитам на своя опит в полицейската си дейност – започнал съм преди повече от 30 години и съм минал през всички ръководни длъжности до директор на областна дирекция. Разчитам на колегите си, както и на диалога с медиите”, заяви Петър Тодоров.

Той избори някои от задачите, които си поставя, заемайки позицията –  овладяването на горските пожари, мерки за ограничаване и противодействие на мигрантския натиск, контрол по отношение на битовата престъпност, превенция и засилване на контрола във връзка с пътната безопасност, както и съвместни действие с Министерството на здравеопазването по отношение на мерките, във връзка с COVID-19.

Източник: Епицентър

Подобни статии

Лаборатория в София не иска безплатните антигени от държавата

При други цената е много по-висока от посочените 10 лева Прoблeм c...

Още в катергорията