„Репортери без граници“: БНТ е нарушила закона – дала е повече предизборно ефирно време на ГЕРБ

Според международната неправителствена организация обществената телевизия, финансирана от данъкоплатците, е извършила нарушения при отразяването на кампанията за извънредния вот на 11 юли

Обществената телевизия БНТ, финансирана с парите на данъкоплатците, е нарушила законовите си задължения при отразяването на предизборната кампания за извънредния вот на 11 юли, като е допуснала преимуществено отразяване на ГЕРБ. Това се казва в позиция на международната неправителствена организация „Репортери без граници“ (RSF), която призовава 46-ото Народно събрание да направи „дълбоки, системни реформи за укрепване на независимостта на обществените медии“, предаде Mediapool.bg.

Според доклад за изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) БНТ не е изпълнила задълженията си като обществена телевизия и е предоставила повече ефирно време на ГЕРБ – управляващата партия в България до април.

„В ефира на БНТ1, по време на сутрешните и вечерните новини в праймтайма, всички кандидати на народни представители получиха общо 28 минути отразяване, които до голяма степен бяха съсредоточени върху ГЕРБ (17 минути), главно с положителен тон“, се казва в доклада на ОССЕ.

„Неуспехът на БНТ да спазва неутралитет и равенство в представянето на конкуриращите се политически партии беше още по-безсрамен, защото малко след парламентарните избори, проведени на 4 април, правителството на премиера Бойко Борисов отпусна допълнителни 10 млн. евро на телевизионния оператор за покриване на натрупаните дългове“, пише в позицията на „Репортери без граници“. Според респондентите на ОССЕ това е „награда за благоприятната редакционна политика“.

Неправителствената организация припомня, че политиката на БНТ предизвика сблъсък между служебния министър на културата Велислав Минеков и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, за когото се отбелязва, че е „политическо назначение“. Минеков призова за оставката на Кошлуков с мотива, че БНТ е нарушила закона с благоприятното отразяване на кампанията на ГЕРБ.

Припомня се също, че на 28 юни Ивелина Димитрова подаде оставка като член на Съвета за електронни медии (СЕМ), заявявайки, че се е оказала безсилна да направи нещо по отношение на медийните пристрастия преди изборите.

Липсата на независимост на БНТ се усложнява от отказа за удължаване на договорите или пък принудителното напускане на десетки служители на телевизията при управлението на Кошлуков, посочват още от RSF.

„Ние подкрепяме тези журналисти в усилията им да постигнат реформа на обществената телевизия“, заявява Павол Шалай, ръководител на бюрото на Европейския съюз и Балканите на RSF.

Сред многото си препоръки през март „Репортери без граници“ заявиха, че независимостта на обществените медии трябва да бъде подсилена чрез гарантиране на тяхната финансова независимост, по-голяма прозрачност на разходите и промяна на процедурите и критериите за избор на техните ръководители, за да се гарантира, че те са медийни специалисти без политически връзки.

България е на 112-о място от 180 държави в Световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“ за 2021 г.

Подобни статии

Велев: Ние как ще вземем газ, ако не ни вземат парите? Искаме хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите

Според Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, въпросът е дали...

Още в катергорията

Велев: Ние как ще вземем газ, ако не ни вземат парите? Искаме хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите

Според Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация, въпросът...

Ето колко ще струват два шезлонга и чадър по плажовете у нас

Румен Драганов от Института за анализ и оценка на...

100 новозаразени за последните 24 часа у нас

231 са излекуваните  100 новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас...