Румен Петков: В този парламент няма парламентарна дейност, той само изслушва министри

Според него Христо Иванов лъже, колкото може, Мая Манолова – също, но тя се държала така от 15 години

Не знам доколко аудиторията си дава сметка, че в този парламент всъщност няма парламентарна дейност.

Това каза пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му единственото, което е направил парламентът до този момент, е приемането на собствения си правилник.

„Всичко останало е изслушване на министри. С оглед върховенството на закона, мисля, че най-естественото решение е министър-председателят Стефан Янев да премести заседанията на Министерския съвет в сградата на Народното събрание, за да бъдат министрите под ръка“, допълни Румен Петков.

По думите му хората трябва да видят колко свирепо са били лъгани по време на предизборни кампании. „Казах го и в предния парламент. Точно 20 минути са необходими на звеното за защита на свидетели да бъде извадено от патримониума на главния прокурор и да бъде върнато в Министерството на правосъдието, където му е мястото. Христо Иванов лъже, колкото може. Казвам го без завист, защото на мен не ми се отдава точно този спорт. Хиляди пъти можеше да проведат дискусията по състоянието на Висшия съдебен съвет. Христо Иванов лъже и това хората трябва да го видят. Мая Манолова – също, но тя се държи така от 15 години. Те са готови да изслушат министъра на плод и зеленчук, само и само да не пипат правомощията на главния прокурор. Казвам го ясно – Христо Иванов се държи като слуга на Иван Гешев. Той го бетонира“, заяви председателят на ПП АБВ.

„Хората трябва да разберат, че за някои лъжата е начин на участие в политиката, начин на живот. Каква реформа ще правят в съдебната система, като не смеят да я пипнат? Те не го правят, защото някъде зад кулисите са поели ангажименти към Гешев, към Борисов, към цялата тази кохорта. Тези два парламента в това отношение са еманация на лъжата. Хората не ги ли видят тези неща, се боя, че ще продължават да гласуват за безбъдие, за нещо, което няма да се случи“, каза още Румен Петков.

 

На министър Кирил Петков трябва да му бъде потърсена незабавна наказателна отговорност, каза още Румен Петков в Бургас. По думите му служебният министър е подписал декларация за издаване на документ с невярно съдържание.

„Вчера той каза две впечатляващи неща. Първо каза, че се бил консултирал с Конституционния съд и каза, че знае закона. Конституционните съдилища по цял свят работят с решения, те не са консултативен орган и според мен прокуратурата трябва да проведе разследване. Министър Петков да бъде разпитан кой точно от Конституционния съд го е консултирал, защото това е забранено на конституционните съдии. Такава грозна спекулация с конституционния ни съд никой не си е позволявал от годините на неговото съществуване. Това е отвратително“, заяви Румен Петков.

Той подчерта, че в Конституцията ясно е разписано, че министрите трябва да отговарят на критериите, на които отговарят и депутатите, т.е. това не могат да бъдат хора с двойно гражданство.

„Той е написал писмо – добре, обаче Канада все още не се е произнесла по това писмо. Той и в момента е с двойно гражданство. Подвел е президента и е попълнил документ с невярно съдържание. И трябва да се извини на Румен Радев без съмнение. Прокуратурата без да му се извинява, също трябва да го прибере – в това също няма никакво съмнение. И оттук възниква въпросите: „Как човек с двойно гражданство е участвал в заседание на Министерски съвет?“, „Кого обслужва и как?“ Нашите институции трябва да дадат ясен отговор на тези въпроси. Иначе казваме на света, че ние не сме държава и конституцията ни няма никаква стойност“, заяви Румен Петков.

Председателят на ПП АБВ заяви, че още в понеделник ще изпрати писмо до президента с молба да му бъде предоставен документът, с който министър Петков е декларирал, че отговаря на всички изисквания на конституцията и законодателството, за да бъде член на Министерски съвет.

Подобни статии

Ген. Атанасов: Борисов се опита да разколебае хората да се ваксинират, къде е прокуратурата?

Ген. Атанасов представи водача на листата на демократите в Кюстендил Николай...

Още в катергорията