Румен Петков дава на прокурор меморандума, който Кирил Петков подписа с албанец за електромобили срещу 34 млн. лв. държавни пари

Ще сезираме прокуратурата за подписания меморандум между Кирил Петков и Next.e.GO за електромобили в България. Това каза на пресконференция коалиционният партньор на БСП и председател на АБВ Румен Петков.

„Веднъж вече коментирахме подписания с много аплодисменти меморандум между министър Кирил Петков и един албанец, представляващ немска компания. За нас е много важно да се спазва законността и реда. Не сме ли правова държава, продължим ли да бъдем държавата, в която нещата се управляват от джипа или по телевизора, обезсмисляме протестите преди 1 година“, заяви Петков, цитиран от „Фокус“.

„Обществото остана с впечатление, че министър Петков е подписал този меморандум без да има оторизация за този подпис. Воден от това съображение, отправих въпрос към министър-председателя Стефан Янев на 20 август. В него поисках да ми предостави решенията, с които министър Петков е упълномощен да подпише меморандума и мотивите, с които МС го е одобрил. Благодаря на министър-председателя за изключителната експедитивност. Получихме отговор на 24 август“, допълни той.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Румен Петков уточни, че в отговора на премиерът се казва, че с решение 519 от 15 юли е одобрен проектът на меморандум за разбирателство между правителство на Р България и Next.e.GO за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект. „В него е посочено също, че е министърът на икономиката е упълномощен да подпише меморандума от името на правителството на България“, каза още той. Петков показа снимка от подписването, като поясни, че тя е направена на 10 юли.

„Да си дадем ясна сметка – на 10 юли министърът на икономиката е подписал меморандума, а на 15 текстът му е одобрен от правителството и министърът е упълномощен да го подпише. На заседанието министърът казва – за пръв път в историята на автомобилното привличане успяхме да победим три държави със скоростта, с която направихме тази сделка. Тоест, той на 15 информира правителството, че е направил сделката. Това е безочие, за което ще сезираме прокуратурата“, каза още Румен Петков.

„На това заседание на МС се правят няколко предложения към текста на меморандум. В заключение премиерът Янев обявява, че приемат предложенията и трябва да бъдат отразени в меморандума. В самата стенограма е записано, че точката се приема с направените изменения и допълнения. След като меморандумът е подписан на 10 какво ще се изменя и допълва? В отговора, който съм получил от кабинета на министър-председателя, се казва много ясно, че се разпорежда на министъра на икономиката да предостави копие от меморандума, защото се намира в Министерство на икономиката. На министъра на финансите да предостави мотивите, с които Министерство на финансите ангажира с 3 години напред българската държава с инвестирането на 34 млн. Надявам се да получим отговорите много бързо“, допълни председателят на АБВ.

„Във всички случаи актът на подписването, извършен на 10 юли и фактът, че МС е одобрил меморандума на 15 юли, означава, че министърът е действал абсолютно своеволно, в страни от закона, поставил е правителството в деликатно положение. Казвам тези неща, защото е въпрос на държавност“, поясни той.

Според Румен Петков, това, че е проблем на президента Румен Радев защо не иска да види това. „Това трябва да става проблем на България. на тези наши партньори трябва да е ясно, че са използвани като скромна PR агенция. Фразата на министър Янаки Стоилов, че е останал с впечатление, че меморандумът вече е подписан, не може да бъде подминавана. Министър Петков е излъгал правителството, освен българските граждани“, коментира той.

Петков допълни, че от АБВ са обезпокоени от увеличаването на състави на бордовете. „От АБВ винаги сме били против разрастването им. Това е огромен ресурс за плащане на заплати, които нямат компетенциите за взимане на решения, свързани с бъдещето на такива предприятия. Например пряко засегнато е държавното предприятие „Кинтекс“, „Национална компания индустриални зони“, заяви още той.

Подобни статии

Още в катергорията

Министър Божанов: Отвореното управление е начин на мислене

Той съобщи, че се планира, допълване на съществуващите в...

Цацаров за оставката си: Безкрайните упражнения с моето име ми дойдоха в повече

Парламентарната антикорупционна комисия изслушва председателя на Комисията за противодействие...