САЩ: Не пътувайте в Гърция! В България може

Гърция от вчера е в червената категория на Съединените щати

Съединените американски щати призоваха своите граждани да не пътуват до Гърция. Причината е ръст в броя на новозаразените с коронавирус. България е в списъка на държавите, до които няма проблем да се пътува.

Това става ясно от информация, публикувана в сайта на Държавния департамент. На 2 август Гърция, заедно с още няколко държави, бе добавена в категорията „Ниво 4: Не пътувайте”. Тази препоръка се отнася до държави, в които не е безопасно за американските граждани да пътуват заради разпространението на коронавируса.

В тази рискова категория от вчера попаднаха още Ирландия и Малта. България попада в „Ниво 1: Използвайте нормални предпазни мерки”. Държавният департамент се позовава на препоръки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, който следи отблизо как се разпространява вирусът по света и в кои държави има по-висок риск от заразяване, и в кои – по-малък.

Държавният департамент е разделил държавите в четири категории. В „червената” категория 4 („Не пътувайте”) са държавите, в които има най-голям риск от заразяване. Категория 3 е „Преразгледайте пътуването си”, категория 2 е „Повишено внимание”, а категория 1, в която е и България към днешна дата, е „Използвайте нормални предпазни мерки”. Съседна Турция е в третата категория на САЩ – при възможност пътуването да бъде отложено.

От началото на коронавирусната пандемия в света са потвърдени 199 милиона случая на инфекция, докато смъртните случаи са 4,2 милиона. През последните седмици в Гърция се забелязва рязко увеличение на новозаразените. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията също постави някои от най-популярните гръцки туристически дестинации като островите Миконос и Санторини в „червено” заради рязко покачване на заразените. Гръцката икономика е силно зависима от туристическия сектор. За последното денонощие в Гърция бяха регистрирани над 2100 нови случая на заразяване. С тях страната се доближава до половин милион от началото на пандемията.

Източник: fakti.bg

 

Подобни статии

Петер Сиярто: Действията на Киев срещу договора с „Газпром“ са нарушение на унгарския суверенитет

В отговор министерството на външните работи на Украйна е привикало унгарския...

Още в катергорията

Гърция и Франция сключиха „историческо“ споразумение за отбрана

Сделката предвижда закупуването от Гърция на три фрегати, построени...

Джефри Сакс: Антикитайска истерия е в основата на действията срещу Кристалина Георгиева

Високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около спора...