Седем афганистанци загинаха в хаоса около летището в Кабул

Британските военни съобщиха, че седмина афганистански цивилни са загинали в тълпата близо до международното летище в Кабул в хаоса, съпътстващ бягството на хора след като талибаните завзеха властта в страната, предаде Асошиейтед прес.

Британското министерство на отбраната обяви в изявление, че условията на терен остават изключително предизвикателство, но „правим всичко по силите си за управляване на ситуацията колкото се може по-безопасно и по-сигурно“.

Хиляди хора се стремят да достигнат до столичното летище в опит да избягат от Афганистан заради навлизането на талибаните в Кабул тази седмица, след едва седемдневна светкавична офанзива, при която завладяха страната.

Тези бягащи хора загинаха в момент, когато се засилва заплахата от действия на клона на групировката „Ислямска държава“ в Афганистан, отбелязва АП.

Това кара американските военни самолети да извършват бързи и почти отвесни кацания, като при бойни условия, на летището, заобиколено от талибански бойци.

Други самолети трябваше да стрелят предупредително при излитане в опит да объркат насочени срещу тях, водещи се по топлина ракети, които може да бъдат изстреляни.

Промените настъпиха след като посолството на САЩ разпространи ново предупреждение, в което указва на гражданите да не пътуват към летището без да са получили инструкции от представител на американското правителство.

Представители на американските власти не дадоха повече данни за заплахата от ИД, но казаха, че тя е значителна.

Те казаха, че за момента няма потвърдени сведения за нападения на бойци на ИД, които в миналото са се сражавали срещу талибаните.

В днешното съобщение за 7-те загинали се посочва, че в тълпата е имало стъпкани и смазани хора, особено когато талибаните стрелят във въздуха, за да отблъснат опитващите се да се доберат до самолети хора.

Източник: БТА

Подобни статии

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха инициативата на...

Още в катергорията

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха...

Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа "ако", това е...