„Сиела Норма“: Разделянето на изборите ще струва 60 млн. повече на държавата

„Почти всички действия са повторяеми – инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни – за парламентарните и за първия тур на президентските“, каза Веселин Тодоров

Цената ще е около 2 пъти по-висока при разделянето на изборите, т. е. ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата, ако се разделят. Това заяви в „Денят започва“ на БНТ изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.

„Почти всички действия са повторяеми – инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни – за парламентарните и за първия тур на президентските“, каза Тодоров.

Според директорът на „Сиела Норма“, за да се разделят президентските от парламентарните избори, няма вариант да не са в 3 поредни недели – президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но по думите му „няма да е прилично толкова много да се отлагат“.

Тодоров каза, че от „Сиела Норма“ са подготвили софтуер за избори 2:1 при сценарий един комплект карти.

„Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори. Гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата“, разясни директорът на „Сиела Норма“ целия процес на гласуване.

Тодоров каза, че ако ЦИК обаче реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.
Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни.

Ако имаме поръчка, можем да доставим още 1200 машини до края на септември и 1300 до края на октомври, заяви още Веселин Тодоров. Дали сме оферта за 5 млн. лв за един тур на изборите.

Подобни статии

Още в катергорията