Спецчастите са готови да пазят границата

Те ще бъдат от няколко формирования – две бригади от Сухопътните войски, както и от Съвместното командване на силите за специални операции, обяви служебният министър на отбраната

Министър Панайотов: Спецчастите са готови да пазят границата

Между 400 и 700 военнослужещи ще бъдат изпратени на българската граница. Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов, който присъства на демонстрациите по време на българо-американската подготовка на полигона в Црънча.

Българските военни, които ще бъдат командировани, ще бъдат от няколко формирования – две бригади от Сухопътните войски, както и от Съвместното командване на силите за специални операции.

Причината е засиленият мигрански натиск към страната ни.

Военните ще охраняват българската граница, защото имат такива задължения, допълни министър Панайотов. Ще се противопоставят на нелегално проникване на мигранти на българска територия и ще подпомагат служителите на Гранична полиция и на жандармерията, в това число за изграждане на оградни съоръжения, както и за медицинска евакуация и наблюдение по границата.

„Естествено, че много от тактиките и действията са подходящи и да неутрализираме незаконното влизане в страната – секретни постове, специални средства за разузнаване и наблюдение, съвместно с колегите от „Гранична полиция“ недопускане на нелегалното влизане на територията на страната“, подчерта командирът на Съвместното командване на силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев.

Днес или утре ще бъде издадена заповедта, а тя влиза в сила 24 часа след подписването от страна на министъра на отбраната.

В Афганистан има афганистански граждани, които България иска да евакуира, тъй като те са работили за ЕС, НАТО и България и сме готови да приемем до 70 души на наша територия, обясни министър Панайотов.

Спецсилите провеждат съвместна подготовка с взвод от САЩ. На ВИП деня в Црънча на демонстрациите присъства и американският посланик Херо Мустафа.

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

Полша настоява за промени в ЕС

Полският премиер се обърна към представителите на ЕС, съобщи радио Варшава. Полша...

Още в катергорията

Полша настоява за промени в ЕС

Полският премиер се обърна към представителите на ЕС, съобщи...

Русия къса връзките с НАТО

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си...

Почина Колин Пауъл

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина на...