Срещата Путин – Меркел в Москва „премина отлично“

Руският президент нарече темата за Афганистан един от приоритетите в хода на разговорите с германския канцлер

Германия остава един от основните партньори на Руската федерация в Европа и в света. Това подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин след пристигането на канцлера на ФРГ Ангела Меркел на визита в Москва, предава TACC.

Руският президент изрази увереност, че посещението на Меркел в Руската федерация ще бъде не просто сбогуване като канцлер, но и изпълнено със сериозно съдържание.

„Срещата на германския канцлер Ангела Меркел с руския държавен глава Владимир Путин мина отлично, както винаги“. Това обявиха от руското посолство в Германия.

„Планира се обсъждане на състоянието и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в различни области, както и разглеждане на редица актуални международни и регионални въпроси“, съобщиха по-рано от пресслужбата на Кремъл.

Според германската страна разговорите в Москва, освен на двустранните отношения, ще бъдат посветени на борбата с пандемията от коронавирус, конфликта в Източна Украйна, ситуацията в Беларус и в Афганистан. Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт също спомена темата за „Северен поток 2“ и ролята на Украйна като транзитна страна за руския газ.

„Руската федерация е готова да продължи транзита на газ през Украйна и след 2024 г., но трябва да е наясно какво ще е количеството, което закупува“, подчерта държавният глава на Русия Владимир Путин. Той е уверил Ангела Меркел, че Москва изцяло ще изпълнява споразуменията по договора за украинския транзит, дори след като тя напусне канцлерския пост в Германия.

Транзитът на газ през Украйна ще зависи от договорите за доставка и състоянието на нейната газопреносна система, допълни Путин.

Германия възнамерява да продължи да поддържа контакти с Русия, въпреки съществуващите различия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел преди разговорите с руския президент Владимир Путин в Кремъл, цитирана от TACC.

„Въпреки факта, че имаме различия в мненията, добре е да си говорим помежду си. Възнамеряваме да продължим да поддържаме контакти и да разговаряме помежду си“, каза Меркел. Канцлерът припомни също, че нейното посещение се случва 80 години след нападението на нацистка Германия срещу СССР. „Трябва да се каже, че преди 80 години нацистка Германия нападна Съветския съюз и по повод тази годишнина току -що поднесох венец на Гроба на незнайния воин“, каза Меркел.

Меркел отбеляза, че Русия и Германия „имат за какво да говорят“, включително за кризата в Афганистан, търговските отношения и въпросите на двустранното сътрудничество. Тя отбеляза, че ще се съсредоточи и върху гражданското общество и организациите с нестопанска цел. Меркел отбеляза също, че това е нейното прощално посещение в Русия като германски канцлер. Тя няма да се кандидатира за този пост на предстоящите през септември парламентарни избори.

След разговорите с германския канцлер Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин заяви, че ситуацията в Афганистан е била основен приоритет на срещата в Кремъл.

„Поради бързото развитие на събитията в Афганистан, ние отредихме на тази тема приоритетно значение. Талибаните контролират почти цялата територия на страната, включително и столицата. Това са реалности и именно от тези реалности трябва да се изхожда, за да не се допуска разпадането на афганистанската държава “, каза Путин и добави, че е важно да се предотврати влизането на терористи от Афганистан на територията на съседни държави, включително маскирани като бежанци.

Външният министър на Русия Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков също участват в срещата от руска страна, а от германска – официалният представител на правителството Щефен Зайберт и ръководителят на Групата по външна политика и политика на сигурност на службата на федералния канцлер Ута Кристина Байнхоф. След протоколната част преговорите ще продължат при закрити врати.

Посещението на Меркел в Русия е 19-то поред в качеството й на канцлер на ФРГ – пост, който тя зае за първи път през 2005 г.

 

Подобни статии

Александър Вучич ще преговаря лично с Путин за руския газ

Преди това президентът съобщи, че Сърбия започва преговори с "Газпром" за...

Още в катергорията

Александър Вучич ще преговаря лично с Путин за руския газ

Преди това президентът съобщи, че Сърбия започва преговори с...

Украинският парламент забрани символите „Z“ и „V“

Зеленски наложи вето на предишна версия на законопроекта и...