Съдия Миталов невинен за ВСС

След два часа пазарлъци на „закрито“ Съдийската колегия на ВСС така и не намери за какво да накаже съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд

Както е известно, той бе обявен от САЩ за „замесен в сериозна корупция“ и стана първият публично посочен българин с рестрикции по закона „Магнитски“.

Макар, че тогавашният министър на правосъдието Данаил Кирилов настояваше пламенно Миталов да се накаже най-тежко с дисциплинарно наказание – освобождаване, така и не стана ясно на базата на какво. У нас срещу магистрата няма нищо.

Както е известно, Миталов ядоса властите зад Океана с това, че докато е следствен по „шпионското“ дело, председателят на дружество „Русофили“, бивш депутат и издател на „Дума“ Николай Малинов пуска молба до съда да бъде пуснат в Русия.

Там получава награда от Владимир Путин и се връща в указаните срокове.

Тъй като това е изцяло в прерогативите на съда, изникна въпросът какво точно е уронил Миталов (апропо – сходен казус със съществуващия правен  вакуум у нас при наличие на санкции по закона „Магнитски“.

Развръзката днес
Всъщност казусът остава да виси във въздуха, но наказание за магистрата нито има, нито няма. Това стана ясно от думите, с които Лозан Панов обобщи тайните (няколко) гласувания на съдийската колегия днес.

Първо колегията се е спряла на въпроса дали изобщо е допустимо дисиплинарното производство, т.е. дали то да не се прекрати без никакъв резултат. Там са се получили 6:4 гласа в полза, че е добре да има производство.

Предложението на дисиплинарни състав – за неналагане на дисциплинарно наказание е срещнало 5:5 гласа.

А при гласуването дали да се наложи наказание – са се получили 4 „за“ и 6 „против“.

Така заради правилото, че за да има дисциплинарно наказане на магистрат трябват 8 гласа в Съдийската колегия, случаят остава „пат“.

Решенията подлежат на обжалване в съда, каза днес Панов.

Източник: lupa.bg

Подобни статии

Какви са разликите между антителата след преболедуване и след ваксинация

иРНК ваксините не съдържат жив вирус и не оказват влияние върху...

Още в катергорията

Български лекар: Хапче срещу COVID-19 е 90% ефективно

Успехът е свързан с предотвратяване на хоспитализация, обясни д-р...

Времето – 28 ноември 2021 г.

Днес валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса,...