Тайфур Хюсеин: Кризата в Афганистан помага на Ердоган, той има интерес Борисов да се върне на власт

Ударът по авторитета на САЩ е колосален, коментира Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет

„Надеждите на Ердоган са ролята на Турция да заема ключова роля в това, което се случва след превземането на властта в Афганистан от талибаните. Не веднъж той заяви в последните, че Турция няма противоречие с поведението на талибаните. Ужасяващо изказване!“. Това каза пред БНР Тайфур Хюсеин, журналист от сайта „Обзор нюз“.

Според него кризата в Афганистан ще е от полза на режима на Ердоган, за да може по-дълго да се задържи на власт и да има все по-решаваща роля в международните отношения:

„Да превърне всичко това в коз пред своите западни съюзници“.

Журналистът изказа очакване турският президент отново да използва бежанците като „оръжие“, както вече сме наблюдавали при вълните на сирийски бежанци:

„Трябваше ЕС и САЩ да окажат натиск за това, което се случва в Турция – нарушаването на човешките права и неспазване на върховенството на закона. … На иранската граница се строи стена, но прави впечатление, че не е изцяло, а точно на определени места, което навежда на мисълта, че режимът на Ердоган е с намерение да бъдат контролирани бежанците и да може при нужда да бъдат използвани като оръжие срещу Запада“.

Тайфур Хюсеин допусна като възможна хипотезата Реджеп Ердоган да помогне на Бойко Борисов да се върне на власт:

„Не трябва тази хипотеза да се изключва, абсолютно е възможно това. Но има и друго. Всички ходове, което предприема Ердоган в международен план и със съседите си, винаги имат отношение към вътрешната политика в страната. Един такъв ход спрямо България не би донесъл необходимите дивиденти за режима на Ердоган, за разлика от Гърция, която е представяна като един от основните им врагове. … Турция има най-топли и най-близки взаимоотношения с България“.

В предаването „Преди всички“ Христофор Караджов, журналист и преподавател в Калифорнийския университет, коментира, че в САЩ има поголовна критика към управляващите заради случилото се в Афганистан:

„Факт е, че 20 години, 2,2 трилиона долара, 2000 жертви от американските въоръжени сили, над 20 000 ранени, стотици хиляди цивилни и 100 000 жертви от афганистанската армия и силите за сигурност. И всичко това за 11 дни отиде нахалост и виждаме такъв колапс. Наистина шок и ужас е. Ударът по авторитета на САЩ е колосален“.

„Отговорността за изтеглянето на САЩ от Афганистан е на президента Джо Байдън и негативите, които той понася, са много сериозни в политически план“, обобщи журналистът.

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...