Ужас в Кабул! Войници на САЩ стрелят във въздуха, за да спрат бягащите талибани (ВИДЕО)

Има и жертви. Очевидец видял кола да откарва пет тела. Не е ясно дали хората са убити, или са били стъпкани

Войници на САЩ стреляха във въздуха, за да спрат бягащите от талибаните афганистанци да стигнат до летището в Кабул и за да може военните самолети да спасят с приоритет съгражданите им, а не местните хора. Около 6000 войници отцепиха периметър около летището призори, подсигурявайки безпрепятственото напускане на страната на американските дипломати и служители.

Доскорошните миротворци – под чийто контрол е летището – стреляха, когато хиляди бягащи от талибаните афганистанци стигнаха до летището в опит също да се спасят.

„Ройтерс“ съобщава за пет жертви. Очевидец казва, че е видял телата на петима души, които са били откарани с кола. Друг допълва, че не е ясно дали жертвите са убити от изстрели или са били стъпкани. Властите не коментират.

Вчера Афганистан беше окончателно превзет от талибаните: падна и Кабул, а президентът Ашраф Гани и вицепрезидентът избягаха. Докато талибаните настъпваха, САЩ и други западни държави спасяваха дипломатите си. Евакуираха посолствата си на все още охраняваното от НАТО летище.

 

Американската стрелба възпламени гнева на афганистанските мъже, достигнали летището, и доведе до още по-голям хаос и объркване.

Впоследствие пред „Ройтерс“ официален представител на американските власти обяснява случилото се така:

„Американски войници са били принудени да изстрелят предупредителни изстрели във въздуха на летището в Кабул, за да попречат на тълпите от отчаяни граждани да нахлуят в самолетите“. Той е цитиран да казва още: „Тълпата беше извън контрол. Стрелбата беше извършена само за да се овладее хаосът“.

В крайна сметка афганистанците успяха да нахлуят на пистата. Видеоклипове показват отчаяните им опити да се качат в останалите приземени самолети. Виждат се хора, натъпкани един в друг, на стъпалата към самолети и почти висящи от тях.

„Това вероятно е една от най-тъжните картини, които съм виждала от Афганистан. Отчаяни и изоставени хора. Няма агенции за хуманитарна помощ, няма ООН, няма правителство. Нищо.“ – коментира ръководителката на бюрото на Би Би Си за Южна Азия Никола Карим, която публикува следното видео:

 

Виждат се само мъже. Жени и деца няма.

Повече от 60 страни отправиха общ призив към талибаните да позволят на хората да напуснат. Но всички пътнически полети от международното летище „Хамид Карзай“ са отменени – казват авиационните власти в страната, цитирани от CNN.

Франция и Германия обаче обявиха днес предстояща евакуация на своите граждани.

Предисторията

До днешната катастрофа се стигна след решението на американския президент Джо Байдън да изтегли американските военни от Афганистан до 31 август. Той го обяви на 8 юли с коментара, че едва ли талибаните ще превземат бързо страната. На 15 август обаче Кабул падна.

Във видео талибански лидер обещава мир и спокойствие на страната, казва, че не иска тя да е в международна изолация. Но хората помнят управлението им преди войната.

От малкия град Балх дойде съобщение, цитирано от Би Би Си, за убита жена заради „нескромно облекло“, въпреки че талибаните твърдят, че няма да принуждават никого да носи бурка, която напълно покрива лицето.

Колко струваше войната в Афганистан?

Основната част от парите дойдоха от САЩ. Между 2010 г. и 2012 г., когато САЩ поддържаше повече от 100 000 войници в страната, разходите за войната бяха близо 100 милиарда долара на година, според правителствени данни. Според изследване на Brown University от 2019 г. за разходите в Афганистан и Пакистан, САЩ са похарчили около 978 милиарда долара. Сумата включва и отпуснатите средства за финансовата 2020 г.

Великобритания и Германия, които имат най-многобройни военни части в Афганистан след САЩ – са похарчили приблизително съоветно 30 и 19 милиарда долара по време на войната.

Източник: OFFNews.bg

Кадър: twitter

Подобни статии

Владимир Путин: Киев саботира мирните преговори

Путин е нарекъл "безпочвени" опитите да се прехвърли отговорността за световната...

Още в катергорията

Владимир Путин: Киев саботира мирните преговори

Путин е нарекъл "безпочвени" опитите да се прехвърли отговорността...

Инвеститори в “Twitter” заведоха дело срещу Илон Мъск

В жалбата се казва още, че Mъск е спечелил...

КАДРИ потресоха Бразилия: Полицаи задушават мъж в багажника на автомобил

Случилото се провокира голямо възмущение в социалните мрежи и...