Черен кимион може да се използва като лек срещу COVID-19

Учените твърдят, че растението може да блокира цитокиновата буря, която се развива от тежко болни пациенти

Растението черен кимион (Nigella sativa), което се среща в Северна Африка и Западна Азия, може да се използва в бъдеще като ново лекарство срещу Covid-19, сочи проучване на австралийски учени, цитирано от изданието Medical Express.

Според изследователите от Технологичния университет на Сидни тимохинонът – активната съставка в черния кимион, може да се свърже с шиповидния протеин на новия коронавирус и да предотврати белодробна инфекция.

Учените твърдят, че той може също да блокира цитокиновата буря, която се развива от тежко болни пациенти, настанени в болница с COVID-19.

Доказано е, че тимохинонът предотвратява отделянето на предизвикващите възпаления химикали като интерлевкини. По този начин активната съставка в черния кимион може потенциално да участва в лечението на астма или екземи, на артрит, включително ревматоиден и остеоартрит, дори и на множествена склероза.

Черният кимион има положително въздействие при лечението на високо кръвно налягане, холестерол и диабет. Като противовъзпалително средство растението помага на страдащите от алергичен ринит и синузит, както и от епилепсия при децата.

Растението също така е доказано ефективно в лабораторна среда за унищожаване на бактерии като златист стафилокок, които могат да причинят множество от леки до тежки инфекции, ако проникнат в кожата.

Данните от проучването са публикувани в изданието „Клиникъл енд експериментъл фармаколъджи енд физиолъджи“.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Хороскоп – 27 октомври 2021 г.

Овен Тази сряда ще срещнете интересен човек. Бъдете искрени и не се...

Още в катергорията

Хороскоп – 27 октомври 2021 г.

Овен Тази сряда ще срещнете интересен човек. Бъдете искрени и...

Какво ви прави по-атрактивни за околните

Атрактивността не е само външен вид. Става дума за...