Янев: Взети са мерки за ситуацията с пожарите

Премиерът Стефан Янев отчете пред Народното събрание, че правителството е предприело мерки за овладяване на ситуацията с пожарите в страната, предаде БНР.

Проведено е съвещание, на което са набелязани незабавни мерки – сред тях подобряване на координацията, провеждане на инструктажи и ограничаване на земеделските дейности:

„Т.нар. автоматизирани кули за наблюдение и откриване на пожари – в момента в страната функционират 17 такива. В процес на изграждане са нови 13 в районите на Берковица, Благоевград, Бургас, Сливен. Има осигурено финансиране, изграждат се и процесът продължава“.

По информация от Министерство на земеделието 20% от служителите, ангажирани с реакция при бедствия и аварии, нямат пълно оборудване. Работи се и по закупуване на хеликоптери, които да помагат при бедствия. Обсъждана е възможността това да стане през Плана за възстановяване и развитие.

„Пред мен не стои дилемата дали трябва да купуваме такива хеликоптери или военни самолети“, заяви Янев и препоръча парламентът да се произнесе:

„Това е дебат, който би трябвало да се обсъжда и тук в пленарна зала. Съответно парламентът да зададе тона кои са приоритетите“.

Подобни статии

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни до старта...

Още в катергорията

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни...

Крум Зарков: БСП може много повече

Не се боря за министерски пост, заяви още в...