The Washington Post: Още в началото на 2020 г. талибаните са се договорили тайно с военните

Подписването на мирно споразумение между САЩ и талибаните през февруари 2020 г. е деморализирало афганистанските сили за сигурност, отбелязват източниците на изданието

Бойците от радикалното движение „Талибан“ още от началото на 2020 година са започнали да се договарят тайно с военнослужещите в силите за сигурност на Афганистан да предадат оръжията си срещу заплащане, да се предават или дезертират, съобщава The Washington Post, цитиран от Агенция „Фокус“.

Според източници на изданието, е имало сделки, с които „афганистанските власти са поемали задължение да не оказват съпротива“. Според вестника всъщност лидерите на талибаните „предлагали пари в замяна на това правителствените сили да прехвърлят оръжията си“.

В течение на последната година и половина талибаните са сключили различни споразумения от този вид, по-специално с лидерите на афганистанските провинции и други официални лица. Имаше „поредица от случаи на капитулация на правителствени сили след преговори“ с бойците. Изданието посочва, че тези сделки са помогнали на талибаните да завземат контрола над редица провинции на републиката практически без съпротива.

„Някои просто искаха да получат пари“, разкри източник на вестника сред войниците на афганистанските специални части. По думите му, други афгански чиновници и военни са били уверени, че талибаните неминуемо ще спечелят победата в Афганистан и не са искали да се преминават на страната на противниците на движението. Според сведенията на изданието, някои полицаи в републиката се оплакали, че не са получавали заплатите си от месеци.

Подписването на мирно споразумение между САЩ и талибаните през февруари 2020 г. е деморализирало афганистанските сили за сигурност, отбелязват още източниците. Те смятат, че вече не могат да разчитат на активното съдействие на американската страна в борбата срещу екстремистите, и в светлината на това те са по -склонни да се споразумеят с талибаните за капитулация.

Бойците на талибаните влязоха в неделя в Кабул без бой и започнаха да окупират държавните институции, изоставени от правителствените сили. Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната. По-късно талибаните обявиха установяването на контрол върху всички райони на афганистанската столица.

Подобни статии

Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу Covid-19 в Германия

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска асоциация (WMA)...

Още в катергорията

Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу Covid-19 в Германия

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска...

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният...

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...