Американски университет създаде общежития само за чернокожи

Университет в щата Вашингтон се превърна в поредната институция, създала сегрегирани жилища само за чернокожи студенти. Това предизвика много остри реакции, предадоха Newsweek и Foxnews.

Университетът „Уестърн Уошингтън” (WWU) запази четвъртия етаж на едно от общежитията си само за чернокожи студенти – като част от програмата за настаняване Black Affinity Housing. Американски медии посочват, че този университет се нарежда в списъка на висшите учебни заведения, които разделят студентите по расов признак. Станфордският университет, Университетът на Колорадо и Университетът „Корнел” също са направили това.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Представители на университета твърдят, че са създали жилищата за чернокожи по искане на афроамерикански студенти и студентски организации в кампуса. Потребители в социалните мрежи обаче изразиха възмущението си как е възможна подобна сегрегация през 2021 година. „Добре дошли обратно в 50-те години на миналия век”, написа гневен потребител в Туитър. Друг пък призова студентите да изберат различен университет за своето висше образование. Проблемът с расизма в САЩ се задълбочи след убийството на чернокожия Джордж Флойд, чийто живот беше отнет от бял полицай по време на арест на улицата. Убийството предизвика вълна от масови протести.

Имаше остри упреци към управата на университета, защото няма проблем чернокожите студенти самостоятелно да решат да живеят заедно, но е проблем университетът сам да отделя студентите по раса. Имаше и хора, които подкрепиха тази сегрегация и не видяха нищо лошо в нея. В сайта на програмата Black Affinity Housing се казва, че тя е създадена с цел да „открива и възхвалява разнообразието на афроамериканците и тяхната култура”. Университетът „Уестърн Уошингтън”, създаден през 1893 година, беше домакин на уебинар по този въпрос, и посочи, че отделните общежития за тъмнокожи им „дават възможност да живеят с други хора, с които споделят маргинализирана идентичност“.

Източник: Факти

Подобни статии

Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу Covid-19 в Германия

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска асоциация (WMA)...

Още в катергорията

Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу Covid-19 в Германия

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска...

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният...

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...