Андрей Велчев, политолог: Политическата ни система е в трайно кризисно състояние

За политиката трябват хора, които имат малко по-друг опит, а не този, който е от телевизионната и друга трибуна, смята той

Политическата ни система е в трайно кризисно състояние – личи си по всичко.

Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Андрей Велчев – доктор по Политология и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Според него от това състояние може да се излезе бързо и постепенно, но ще бъде трудно и ще трябва да се мине през различни преходни форми.

„Това, което наблюдавахме, е логично и неизбежно с всичко ставащо през последните години в политическата ни система и в политическата ни реалност. Може би най-трагично за всички ни е, че въпреки изводите от пандемията не се научихме да общуваме на добро ниво и не се научихме да имаме хубав диалог помежду си, а това за политиците е един много важен и неизменен процес от цялото им съществуване“, каза още експертът.

Андрей Велчев бе категоричен, че по отделни въпроси са били възможни дискусии, дебати и диалогични решения, но само в пленарна зала – когато журналистите не са там, няма включени микрофони и когато политиката не се превръща в поредното шоу.

„Едно предаване безкрай и едно място, което е трибуна на обидни реплики между уважавани народни представители – някои с опит, а други, които тепърва правят добро впечатление, което те вече нямат втори шанс да направят“, допълни той.

За политиката трябват хора, които имат малко по-друг опит, а не този, който е от телевизионната и друга трибуна, уточни Андрей Велчев. Според него, от началото на протестите през 2020 година е ясно, че обществото със сигурност има нужда от съществено обновяване на политиката. Без диалог по основните въпроси се стига до още по-дълбока криза, която не е толкова политическа, колкото е вечният проблем за междуличностното напрежение в партиите. Тя от години е заседнала в българското общество, и от години това е една от причините хората да са отблъснати. Защото не се говори за решаване на бъдещи политики и как да бъдат оттук нататък, а се говори за това кое име на кой пречи и кой не може да преодолее присъствието на друг, обясни Андрей Велчев.

Подобни статии

Васил Начев: Дали ще има достатъчно газ, зависи само от нас

Има едно колебание, което се надявам, че ще бъде преодоляно и...

Още в катергорията